El cas que afecta el jove jugador egipci Ahmed Khalaf està aturant la progressió de l´ala pivot de 2,06 metres i de 17 anys que va arribar al Nou Congost el novembre del 2015. S´entrena força cops amb l´ICL Manresa de l´ACB, però no pot jugar amb l´equip júnior del Catalana Occident perquè no hi ha un acord, econòmic, pel que fa a la transferència internacional que el seu equip anterior, l´Al Gezira del Caire, ha d´enviar al club del Nou Congost. La temporada passada sí que podia jugar a les competicions d´àmbit català sense disposar de la documentació, però la Federació Catalana de Basquetbol va canviar la reglamentació a l´assemblea del mes de juny passat i, des d´aquest curs, també l´exigeix.

Pere Romero, director esportiu del Bàsquet Manresa, explica que «fa mesos que estem en contacte amb l´Al Gezira i les negociacions són lentes i complicades. Des de fa uns dies tenen una carta nostra en la qual els fem la proposta de la quantitat que creiem els hem de pagar, i n´esperem la resposta». Si no hi ha entesa, Romero detalla que la solució «haurà d´arribar en un arbitratge a càrrec de la FIBA, la federació internacional, que és habitual en aquests casos. El que esperem és que tot es resolgui tan aviat com sigui possible, i entenem que el principal perjudicat en tot aquest afer és el jugador».

El Catalana Occident júnior ja ha disputat set partits i acumula un bon balanç de 5 victòries i només 2 derrotes a Preferent, darrere del Barça (7-0) i del Joventut (6-1).

En una entrevista publicada la primavera passada a Regió7, el jugador Ahmed Khalaf declarava que el Manresa l´havia captat en veure´l en acció «en un mundial sub-17 jugat a Dubai i, més tard, en un campionat del món sub-19 a Grècia, van parlar amb mi després del primer partit. Em van explicar el seu projecte esportiu i em van comentar que jugadors que ara són a l´NBA, com Serge Ibaka, havien jugat aquí. Em va agradar tot el que m´oferien». En referència a les seves qualitats com a jugador, deia que «sóc un jugador fort sota les cistelles, que intimida bastant i col·loca molts taps als rivals. En general, m´agrada jugar a prop del cèrcol, i no em sento tan còmode quan n´estic gaire allunyat. Crec que hauria de ser encara més dur en la defensa perquè és vital per endur-te els partits. L´objectiu que tinc és poder arribar a debutar a la lliga ACB amb el Manresa».

Arriba un jugador congolès

Mentre l´afer d´Ahmed Khalaf està pendent de resolució, la feina al planter del Bàsquet Manresa i les incorporacions de jugadors joves no s´aturen. Així, en els darrers dies ha arribat al Bages un congolès dins de l´acord a què es va arribar amb la Fundació Serge Ibaka, que lidera l´exjugador del Manresa i que aquesta temporada és a les files dels Orlando Magic, a l´NBA.

El nou jugador que ha aterrat al Bages i també s´afegirà als equips de base del Catalana Occident és David Efambe. És un ala que té 15 anys i que fa 1,98 metres, tot i que segurament encara creixerà més, i destaca pel seu físic.

L´ICL té, com a vinculat a l´equip d´EBA del Martorell, el pivot Deng Mayot, sudanès que ja va debutar a la lliga Endesa el curs passat.