El Bàsquet Manresa tanca la classificació de l´ACB, amb només una victòria de sis partits que ha disputat i sense saber què és encara guanyar al Congost. La derrota a la pista del Baskonia i els resultats aconseguits pels altres equips que compartien la cua han deixat l´equip d´Ibon Navarro en aquesta incòmoda posició abans de rebre diumenge vinent, a les 19 hores, l´Andorra. Serà un partit en el qual l´equip necessitarà fer un pas endavant, ser molt més fort en tots els aspectes, inclòs el mental, per aconseguir el segon triomf.

La pressió que tenalla l´equip en els moments més delicats, i molt especialment al Congost, s´ha anat reflectint en la posició de base. La responsabilitat enguany era per a dos jugadors joves i amb gens o bé molt poca experiència en l´ACB. Per a Lluís Costa, de 23 anys, tan sols hi havia el bagatge dels seus darrers mesos a l´equip durant la temporada passada. En el cas del serbi Aleksandar Cvetkovic, que el proper dissabte farà també els 23 anys, era la seva estrena i arribava de l´històric Partizan de Belgrad.

Cvetkovic no va completar una bona pretemporada i va aterrar amb algun quilo de més. També unes molèsties al genoll l´han afectat la setmana prèvia al partit contra el Baskonia. Amb la lesió de Costa, ell va quedar com a únic base i, després de valorar diferents jugadors, l´ICL es va decantar per Brion Rush, que va fer el debut en el partit davant del Joventut, però es va lesionar durant una sessió d´entrenament i la posició de base està en situació precària, amb el capità Román Montañez (37 anys) tornant als seus orígens i el debut al Buesa Arena de David Jofresa, del vinculat Martorell. De cara al matx amb l´Andorra, no es descarta que es pugui recuperar Costa, però no és segur.

Tenir més regularitat

Aleksandar Cvetkovic ha fet una millora des que va arribar a l´ICL. En la lliga, amb 11,3 de valoració és qui està assolint un registre més alt de l´equip, per damunt de companys com Patrik Auda (11) i Trapani (9,7).

Suggs i Andric, un parell d´homes que també formen part de l´espina dorsal del l´equip, tenen registres pitjors (5,2 i 6,5) en la valoració.

En la victòria a Sevilla, el base va tenir una bona actuació i el partit més complet que ha fet ha estat el de la quarta jornada, davant del Rio Natura, amb 18 punts (4 de 6 en triples) i amb un 25 en la valoració. Per contra, els dubtes que transmet en alguns dels inicis de partit s´escampen cap a la resta i fan que l´ICL quedi a remolc en el marcador. Cvetkovic ha mostrat que té qualitat i està rebent del seu tècnic tota la confiança per poder aconseguir consolidar-se. El seu repte és ser més regular i guiar, amb companyia de Costa o altres bases, un equip que mostra signes de tenir més possibilitats en la seva plantilla que allò que es va reflectint en els resultats.

Cinc anys inestables

Des de la temporada 2012-13, el Bàsquet Manresa s´està movent en els darrers llocs de l´ACB, amb un parèntesi en l´inici del curs passat quan els d´Ibon Navarro van tenir un balanç igualat (6 victòries en 12 partits) que es va descompensar a mesura que avançava la lliga (es va acabar amb 10 victòries en les 34 jornades de competició).

Aquests anys complicats també han tingut una clara inestabilitat en la posició de base, amb moltíssims canvis, apostes que no han sortit bé i l´afegit de lesions importants.

Des que Javi Rodríguez va tenir un contratemps al genoll que el va acabar retirant del bàsquet, no hi ha hagut un director de joc que hagi obtingut el lloc de forma clara i indiscutible, més enllà de pocs partits o mesos. Qui havia de ser l´hereu natural de Rodríguez, Álex Hernández, no es va consolidar i es va desvincular del Manresa l´estiu passat després de 6 anys.

En les últimes temporades, els que havien de ser els bases titulars, Peppe Poeta i Jermaine Thomas (americà amb passaport hongarès), van tenir una presència fugaç per problemes físics. Brion Rush s´ha lesionat després de jugar només un partit i Milos Milisavljevic només va poder participar en 4 abans de prendre mal.

Els millors números d´aquestes últimes cinc temporades són de bases americans que només van ser uns mesos al Congost. Davin White, que triomfa al Tenerife, va fer 11,2 punts de mitjana i tenia de valoració 9,3. També van ser molt anotadors Je´Kel Foster i Dominic Waters en el seu pas pel Manresa. Cvetkovic aporta 9,2 punts i amb 11,3 té la valoració més alta de tots. Però el que compta és que dirigeixi l´equip cap a les victòries.