«Cada vegada és més a prop». Són paraules de Jaume Arnau, president de l'ICL Manresa, respecte del descens matemàtic de l'equip. Després de la derrota de diumenge amb l'Estudiantes, combinada amb els triomfs del Saragossa i de l'Obradoiro, l'equip és a cinc victòries de la salvació quan li queden cinc partits per jugar. El desenllaç és inevitable i sembla imminent. Però, també ha estat inesperat?

«Hem fet un plantilla que, en el seu moment, ens va semblar que era per treure millors resultats, amb un pressupost més elevat que l'any anterior. Amb un cert esforç de tresoreria», apuntava Arnau, en declaracions al Tot gira de Catalunya Ràdio. «Ens pensàvem que ho faríem més bé. Quan veus la resta de plantilles i de pressupostos de l'ACB, et sents lluny d'aquests equips i entitats. Les diferències són més altes del que la gent es pot imaginar».

La realitat ha semblat col·locar l'ICL al seu lloc, com explicava Salva Maldonado diumenge, després de derrotar-lo. «A final de temporada, cadascú es troba on es mereix», explicava l'exentrenador del Manresa, ara a l'Estudiantes, molt sincer sobre la situació de l'ICL. Tan sincer com Arnau en les seves últimes declaracions.

Pretemporada enganyosa

«L'any passat vam acabar amb números positius, i sempre hem entès que això ha de revertir en l'equip, i a més vam fer una molt bona pretemporada i estàvem convençuts que els resultats serien millors», declarava el president del Bàsquet Manresa.

L'ICL va tancar la pretemporada amb un balanç de cinc victòries i tres derrotes: va ser el setè millor equips de l'ACB en els partits amistosos disputats. Va assolir millors resultats que molts dels rivals directes: Betis (2-3), Joventut (3-5) i Saragossa (2-4). Però els resultats de l'estiu sempre s'han d'agafar amb pinces: l'Obradoiro va acabar invicte la pretemporada, amb un balanç de 8-0, i ara lluita per salvar-se. I l'ara líder, el Reial Madrid, un dels gran candiats a guanyar lliga i Eurolliga, només va disputar tres partits amistosos i en va perdre dos.

L'optimisme manresà, però, venia d'abans. No només dels bons partits estiuencs. L'equip va mantenir l'entrenador, Ibon Navarro, i va fer un esforç econòmic, com ha explicat el president. L'objectiu era clar: no patir. Ho va dir Arnau en acabar la temporada anterior i i ho va repetir el 16 d'agost, quan l'equip es va posar en marxa amb les proves mèdiques: «aquest serà un any important. En la celebració per la permanència al Kursaal vaig dir que la temporada que ve no patiríem i espero que no ho fem tant com l'any passat».

«La sensació que palpo a la ciutat és que hem fet una plantilla maca i que genera expectació», afegia Arnau. I l'equip, durant la pretemporada, va generar una expectació que després no s'ha acomplert. Ans al contrari.

La jornada 9, després de perdre a Bilbao per 91-76, el club es plantejava reforçar la plantilla. «Estem a les mans del que ens diguin l'entrenador, el director esportiu i la resta del cos tècnic. A veure què n'opinen, què veuen malament i què creuen que es pot fer permillorar la situació. La directiva els donarem tot el suport», declava Jaume Arnau el 20 de novembre, amb l'equip cuer i amb un 1-7 de balanç. «Si és necessari fer algun esforç no hi dubtarem. I és que per sort venim d'un any en el qual hem pogut pagar deutes, hi ha una certa estabilitat econòmica».

En aquell partit de Bilbao ja hi era Brion Rush, un dels reforços temporals de l'equip aquesta temporada: va disputar 5 partits amb 4,2 punts de mitjana. No va ser un reforç diferencial, com tampoc ho va ser l'ucraïnès Igor Zaytsev, que va disputar 7 partits com a substitut del lesionat Patrik Auda.

Més endavant, poc abans de Nadal, arribava al Nou Congost Michael Machado: el base nord-americà era el màxim assistent de la lliga alemanya (8,15 per partit) i aquí amb prou feines arriba a les 3,3. I Xavi Rey signava a principi d'any per tapar el buit deixat per Luksa Andric unes setmanes abans: el croat, després d'un any en blanc per lesió, marxava de Manresa després de jugar 11 partits (7,3 punts de mitjana).

El futur, una incògnita

L'ACB celebra avui una reunió de treball a Madrid per analitzar la resolució de la Comissió Nacional de Mercats i la Competència que la multava per mantenir el cànon d'ascensos i descensos. «Estic a l'espera que l'ACB interpreti la resolució. És poc concreta. L'ACB ha de poder respondre», deia Arnau a Catalunya Ràdio.

«Estem concentrats en acabar la temporada amb molta dignitat i, com vam fer l'any passat, sense tenir problemes econòmics i pagant a tothom. És el que l'entitat, per coherència i responsabilitat, vol fer», va afegir el president, sobre el futur.