Com serà la lliga ACB del futur, ja a partir de la propera temporada, encara és una incògnita. Però podria no assemblar-se gaire a l'actual. Els clubs que la integren van reunir-se ahir a Madrid amb un objectiu: debatre l'impacte i les conseqüències de la resolució de la Comissió Nacional dels Marcats i la Competència (CNMC) de sancionar l'ACB per l'aplicació del cànon d'ascens i el Fons d'Ascensos i Descensos. Van ratificar la intenció de recórrer la resolució i van anunciar mesures cauterals. Però també es va palpar una sensació: «hi pot haver canvis», segons explica Jaume Arnau, president del Bàsquet Manresa, en conversa amb Regió7.

«És un moment interessant», assegura Arnau. «Estem expectants. La resolució té a veure amb el cànon i el fons i, per tant, els ascensos i descensos. Però també té a veure amb el sistema de competició i amb el repartiment dels ingressos». L'ACB ha de decidir com serà la lliga del futur: quants equips la disputaran i quin format tindrà, entre altres qüestions.

«Sembla que han de passar coses», afegeix el president manresà. «Haurem de fer propostes i no caldrà esperar massa». De fet, els 17 clubs que formen la lliga tenen previst tornar-se a reunir el 9 de maig, i potser una setmana després ja hi haurà una assamblea en la qual s'hauran de prendre decisions sobre les mesures a prendre per encarar el futur.

De moment, ahir els clubs van rebre «una classe magistral d'advocacia», explica Arnau: els juristes de l'ACB van interpretar als clubs la resolució de la CNMC. Una reunió «neutra», puntualitza Arnau, «poc concreta». Però extreu una conclusió de la resolució que sanciona l'ACB: «sembla que convidi a fer una nova proposta».

«La defensa més contundent »

Francisco Roca, president de l'ACB, és contundent a l'hora de valorar la resolució: «atempta contra l'autogovern d'una lliga professional». I afegeix: «exercirem la més contundent defensa dels nostres interessos en tots els ordres sense descartar cap mesura a curt i mitjà termini».

«Els clubs», continua Roca, «estan defraudats i alarmats per la resolució de la CNMC, que no té en compte que l'ACB ha complert estrictament amb la legislació esportiva del nostre país, on tenen perfecte encaix les figures de la quota d'entrada i del Fons de Regulació d'Ascensos i Descensos».

Recorda que la quota d'entrada «es remunta a fa 26 anys», que va ser ratificada per la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) i que té l'aprovació «explícita» del Consell Superior d'Esports (CSD).

«La quota d'entrada està més que justificada per les quantioses inversions que han realitzat els clubs ACB des de la seva constitució. Un club que arriba a la lliga es converteix en soci en igualtat de condicions que aquells que han format part i construït l'Associació durant anys i fins i tot en molts casos, dècades», explicar Roca.

Segons el seu parer, els equips no poden acceptar que una resolució «tan poc clarificadora» pugui generar incertesa «i obrir la porta de forma equívoca a potencials demandes i a posar en risc l'estabilitat financera dels seus clubs». Un clubs que continuaran reunint-se en jornades de treball «per seguir definint la seva estratègia de futur», conclou.