«Hi ha un corrent que diu que potser valdria la pena baixar. Però hem decidit que, si ens conviden a seguir a l´ACB, hi volem ser i ens prepararem per ser-hi». Així de contundent va ser el president del Bàsquet Manresa sobre el full de ruta del club en els propers mesos, després de consumar-se el tercer descens esportiu en els últims cinc anys. Com en els dos casos anteriors, l´ara màxim responsable del club aposta per la salvació als despatxos. El motiu és doble: perquè el club no deixi de pertanyar a l´elit estatal i per continuar el pla de viabilitat econòmica traçat quan va arribar al càrrec, ara fa dues temporades.

«Convoquem la roda de premsa perquè a la ciutat es consolida un missatge que aquest any baixem segur i que fins i tot valdria la pena baixar per fer un projecte nou. Ho hem discutit molt», va expressar Arnau, que estava acompanyat per membres del consell executiu, del consell consultiu (accionistes i expresidents) i del consell d´administració: Marc Bernadich , Josep Sáez , Fèlix Salido , Jaume Arnau , Montse Seubas, Josep Porras i Albert Cots.

Arnau havia començat la compareixença analitzant la temporada: «estem tristos, pensàvem que tindríem una temporada més bona esportivament. Vam fer un esforç econòmic. La pretemporada va ser molt bona i pensàvem que els resultats esportius serien més bons. No ho devem haver fet tan bé com ho hauríem. S´ha treballat molt. Ens mereixíem resultats millors. Ens sap molt greu com ha anat la temporada.Desmentir la creença popular

«Tothom dóna bastant per fet, i ho entenc, que no hi haurà possibilitat de salvació als despatxos i que pujarà gent segur. Però no és tan clar que sigui així. És un missatge que vull donar», va continuar explicant Arnau. «Ens estem preparant per a l´escenari que baixem o no baixem. Poden passar les dues coses».

El president del club va dir que «aquest any pot ser que ens tornin a convidar. Ni molt possible ni poc possible». I va explicar per què al club li interessa seguir a l´ACB i per què tant ell com la resta de consell i membres dels consells ho creuen oportú: «fa dos anys va anunciar un projecte de reducció de deute. El primer any el vam tancar en positiu i enguany, encara en més positiu magrat que hem fet un equip més car. I pensem que és més fàcil seguir aquest projecte a l´ACB».

Tal com va explicar Regió7 dissabte, baixar a la LEB amb deute faria molt feixuc el retorn. És el que ha passat al Gipuzkoa i és el que passaria al Manresa, en cas de confirmar-se el descens. «És més difícil a LEB tenir els patrocinadors que tenim, els socis que tenim, els preus d´abonats?», enumerava Arnau.

Objectiu: reduir deute

La intenció del club és «reduir el deute perquè d´aquí a poc temps ha de tenir una incidència clara en la part esportiva: el Manresa és ara el pressuport més baix de l´ACB; el pressuport just per sobre, és el doble; i amb aquest pressuport hem de dedicar-ne el 15-20% a pagar deute. Habitualment juguem contra equips que un sol jugador cobra més que tots els nostres». Tot i aquest panorama, la viabilitat del club és més possible a l´ACB.

Un bon moment econòmic

«Volem seguir a l´ACB per reduir deute i disposar de més recursos per a l´equip. A més, econòmicament estem millor que mai. Anar a la LEB seria una alternativa, però el Manresa, ara, està pagant deute, negociant refinançament i a punt de signar importants acords de patrocini», va enumerar Arnau abans d´afegir que «som a prop d´anunciar quelcom que millorarà moltíssim la situació econòmica de l´entitat».

«Si baixes a LEB, no saps quan te´n sortiràs. El nostre objectiu és tenir bàsquet, volem seguir sent una de les icones de la ciutat. És cert que els últims anys estem guanyant pocs partits. En algun moment haurem de reflexionar si volem veure bàsquet de qualitat estant a l´ACB, o si volem fer un pas enrere i no saber en quin moment podríem tornar», va explicar Arnau, com també ho va fer després el conseller Salido.

Una millora esportiva

«Tot i que sabem que serem l´últim de la fila, ho volem ser. A mesura que retallem deute, podrem donar més recursos al bàsquet i ens poden sortir gent com els que aquest cap de setmana han guanyat una competició europea», va dir Arnau en referència a Rodrigo San Miguel, Davin White i Marius Grigonis, campions de la FIBA Champions League amb l´Iberostar Tenerife.

El conseller Fèlix Salido va explicar com ha sobreviscut fins ara el miracle del Bàsquet Manresa i quin és el camí a seguir: «som els últims perquè som una ciutat petita, de bàsquet, en un entorn que no li és favorable perquè les institucions tenen molt a repartir i l´últim és el Bàsquet Manresa. Ni tenim ni esperem suports institucionals. No tenim ni tindrem una gran ciutat al darrere. No tenim ni tindrem superespònsors que vinguin d´una voluntat semipolítica. Tot i això, aquest club, amb gent que hi posa més il·lusió que cap, tira endavant» Això sí, Salido no va amagar que, ara mateix, «ningú pot garantir que serem a l´ACB». Caldrà esperar.