«Penjo les vambes. He decidit que és el moment de retirar-me». Així comença la carta de comiat de Román Montañez, que als 38 anys anuncia la seva retirada. Ho fa un cop consumat el descens esportiu del Bàsquet Manresa, i quan només falten quatre partits per acabar la temporada: Reial Madrid, Joventut, Saragossa i el Canàries seran els últims rivals del príncep de Sant Joan abans de dir adéu.

La decisió, segons va confirmar Montañez a Regió7, l'havia pres feia temps. Però havia de trobar el moment idoni per anunciar-ho. I el moment va ser aquest dimecres, a través de les xarxes socials. Una piulada a Twitter amb una carta de comiat i una fotografia de les vambes penjades. Un anunci que arribava just després de fer-ho saber als seus companys de vestidor, que no en sabien res.

Montañez diu adéu 19 anys després del seu debut a l'ACB: va ser el 8 de febrer del 1998, contra el Caja Cantabria. Un parell de mesos després, el 12 d'abril, es va enfrontar, també al Nou Congost, al Reial Madrid de Bodiroga. I des de llavors, una llarga carrera. Fins ara, Montañez ha disputat 538 partits a l'ACB, una xifra que el situa com el 20è de la història de la competició.

«Tanco la meva carrera amb 38 anys on la vaig iniciar, on sempre em vaig imaginar acabar-la i no puc estar més orgullós i agraït», explica Montañez en la seva carta de comiat.

El santjoanenc, com recorda, va arribar al club als 12 anys amb Ricard Casas. Aquell moment, el Bàsquet Manresa es va començar a convertir en el club de la seva vida, on ha militat en tres etapes: des del seu debut fins al 2000; del 2008 al 2012, i aquesta tercera i última, des de l'estiu del 2015.

Entre aquestes tres etapes com a jugador del Bàsquet Manresa, Montañez ha jugat al Valladolid en unes altres tres etapes (2005-07, 2012-13 i 2014-15), al Bilbao Basket (2005-07), a l'Akasvayu Girona (2007-08), a l'Andorra (2012-13) i al Fuenlabrada (2013-14).

Montañez es retirarà amb dos títols aconseguits amb equips, i dos més amb la selecció estatal: el santjoanenc va ser artífex de la lliga conquistada pel TDK Manresa el 1998 i també va alçar el títol de l'ULEB Cup amb l'Akasvayu Girona del 2008. A més, amb Espanya va aconseguir una medalla de plata a l'Eurobasket cadet del 1995 i va penjar-se l'or als Jocs del Mediterrani del 2001, amb un combinat B.

Per a tots els clubs, Montañez té paraules d'agraïment: des de la «segona casa» de Valladolid fins al descobriment de Fuenlabrada, passant per un retrobament a Andorra. I també té un record especial per a la seva família i per al bàsquet: «mai vaig creure que la nostra relació duraria tant. M'acomiado de tu feliç i orgullós d'haver convertit la meva passió en professió». Així diu adéu el príncep de Sant Joan.