Els clubs de la lliga Endesa van estar reunits més de vuit hores a la seu de l'ACB a Barcelona per dur a terme una reunió de treball. La finalitat era tractar tots els temes de futur de la competició, a la qual està atent l'ICL Manresa perquè d'això depèn on jugarà la propera temporada.

Entre els temes de l'ordre dia hi havia la resolució de la Comissió Nacional de Mercats i Competència sobre el cànon; la negociació amb la Federació i el Consell Superior d'Esports sobre els ascensos; el sistema de competició i el repartiment dels diners. I de tot això es va parlar malgrat que, a l'inici, quatre clubs van marxar: el Barça, el Madrid, el Baskonia i l'Unicaja, els que tenen plaça a l'Eurolliga la propera temporada. En marxar, van explicar que tenen la «intenció d'explorar la viabilitat d'una lliga d'àmbit privat», explicava l'ACB en un comunicat.

Després de la tempesta, feina

«Han marxat al minut 1. Ja feia tres anys que esperaven una lliga d'acord amb les seves possibilitats, han dit», explicava el president de l'ICL Manresa, Jaume Arnau, a Regió7. «Després ens hem posat a treballar en dues direccions: la resolució de la Comissió Nacional de Mercats i Competència, i el sistema de competició i tot el que se'n deriva, que és la part més densa».

Un dels punts que van acordar els 13 clubs que van seguir a la reunió va ser «ratificar la interposició del recurs davant l'Audiència Nacional contra la resolució de la CNMC, amb la sol·licitud de mesures cautelars per suspendre la seva executivitat». És la qüestió a la qual està més atent el Bàsquet Manresa, que continua a l'expectativa del que passi. De fet, en paraules de Jaume Arnau, «poden passar moltes coses». Els juristes ACB van explicar que una resolució d'aquest tipus pot trigar entre quatre i sis mesos a arribar.

També es va decidir «reactivar les negociacions amb el Consell Superior d'Esports (CSD) i la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) amb l'objectiu de buscar fórmules consensuades pel que fa al model d'ascensos i descensos i configuració de la competició professional». A més, es va convocar «una assemblea general extraordinària per al proper dimarts 23 de maig».

Nou sistema de competició?

L'ACB va assumir diferents bases de treball: «establir un pla global definitiu per a la negociació sobre ascensos i descensos i configuració de la competició professional, acordar mantenir un repartiment econòmic solidari en la mateixa línia que la temporada passada, i aprofundir en el debat sobre el sistema de competició en la propera assemblea».

Entre aquests canvis, el València va fer una proposta «molt interessant», en paraules d'Arnau: una lliga de 18 equips sense play-off o amb un play-off només de semifinals i final. En aquest moment, el president de l'ACB, Francesc Roca, va dir que els quatre clubs que havien marxat no ho admetrien: els Eurolliga volen una competició de només 16 equips.

Trobar l'equilibri per acontentar tots els clubs és la clau, explica el Bàsquet Manresa. Una lliga on tothom estigui còmode. I on hi puguin ser ells?