L'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) va anunciar ahir l'establiment d'un pla de negociació amb el Consell Superior d'Esports (CSD) i la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) per tractar l'espinós tema del nombre d'equips que ha d'integrar la màxima categoria la temporada vinent i les condicions d'accés a la competició, que han provocat que pocs equips de la lliga LEB Or hi poguessin arribar en les darreres temporades.

L'ACB ha anunciat que hi haurà una assemblea general el dilluns 12 de juny, en la qual es pot tenir llum verd sobre si hi haurà lliga de 16 equips o de 18, decisió transcendental per al futur a la competició dels dos equips que han baixat, l'ICL Manresa i el Betis Energía Plus.

Disposats a negociar

A l'assemblea d'ahir hi van participar els quatre equips que van deixar l'anterior, el FC Barcelona Lassa, el Reial Madrid, el Baskonia i l'Unicaja, que reclamen una reducció del nombre d'equips per tal de conciliar el seu calendari europeu amb el domèstic sota l'amenaça de deixar la competició. El president de l'ACB, Francisco Roca, va explicar el ferm compromís del secretari d'estat per l'Esport, José Ramón Lete, per exercir com a mediador en la problemàtica interna sorgida el 9 de maig passat, quan aquests quatre equips van desertar.

Així, en els propers dies tindran lloc noves reunions a tres bandes amb l'objectiu d'avançar en una solució global respecte al nombre d'ascensos, descensos i normes d'accés a la competició. Roca també va detallar la recent resolució de l'Audiència Nacional, segons la qual l'ACB té competències privades pròpies per regular i organitzar les seves competicions. Aquesta resolució prové de la de l'associació de clubs de l'estiu del 2014, quan va decidir no inscriure el Bilbao Basket, malgrat que després el va haver d'acceptar a la lliga. Una sentència de la tardor del 2016 donava la raó a l'ACB, però el Bilbao va poder sobreviure a la primera decisió i continua a la màxima categoria.

Recurs sobre el cànon

L'assemblea també va autoritzar l'ACB perquè interposi un recurs contenciós-administratiu i la sol·licitud de mesures cautelars davant de l'Audiència Nacional per la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), així com impugnar qualsevol resolució o decisió, present o futura, que tingui relació amb aquest acte.

Altres decisions que es van prendre ahir va ser autoritzar per renovar els drets sobre els noms de la lliga, que es continuarà dient Lliga Endesa durant les properes quatre temporades, i renovar amb Movistar la condició de soci patrocinador tant de la lliga Endesa com de la fase final de la propera Copa del Rei.