La incògnita es mantindrà gairebé dues setmanes més. Fins al 27 de juny no se sabrà, en principi, si els equips que han aconseguit l'ascens esportiu de la LEB Or, el Gipuzkoa i el Burgos, compleixen els requisits per formar part de l'ACB i, per tant, si els dos clubs que han perdut la categoria a la pista, l'ICL Manresa i el Betis, confirmen el seu descens.

Aquesta és la nova data límit que l'Associació de Clubs ha posat, a l'espera de definir uns nous requisits d'entrada a la lliga. Dues setmanes més d'incertesa per al Bàsquet Manresa, mentre l'ACB i la federació espanyola (FEB) negocien uns nous requisits amb la mediació del Consell Superior d'Esports (CSD).

Precisament la seu del CSD va ser l'escenari ahir de la primera de les dues trobades clau celebrades a Madrid. D'un costat, la federació espanyola (FEB). De l'altre, l'ACB, representada pel seu president, Francesc Roca, i per directius de cinc clubs (Fuenlabrada, Estudiantes, Reial Madrid, Unicaja i València). Al mig, com a mediador, el secretari general d'esports, José Ramón Lete. Tres parts reunides amb un objectiu: decidir el nou model de lliga Endesa.

El CSD veu «avenços»

A la conclusió de la reunió no es va anunciar cap proposició ferma, però el CSD va apreciar «avenços» que haurien de desembocar en l'elaboració d'una proposta sobre el model de lliga s'haurà de dur a terme en una futura reunió. Tot plegat, amb un límit temporal, una data a l'horitzó que no s'hauria de superar: el 27 de juny.

En aquesta trobada a la seu del CSD, la primera del grup de treball que formen ACB i FEB, es va discutir sobre el format de la lliga (els clubs d'Eurolliga volen menys partits no patir la duresa d'un calendari atapeït) i sobre la modificació dels mecanismes d'ascens i descens, entre aquests el cànon, que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) considera «desproporcionat».

Segons el CSD, a la reunió es va produir «un acostament de posicions» per consensuar «un format que pugui tenir el vistiplau de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Totes les parts van acordar elaborar en la propera reunió, de manera «conjunta», una proposta que serà «sotmesa a la supervisió del CSD». I segons ha pogut saber Regió7, aquesta proposta final podria veure la llum el proper 21 de juny, sis dies abans de la data límit marcada per l'ACB perquè els clubs ascendits de la LEB Or puguin dir si compleixen els requisits d'entrada o no.

Aquesta proposta serà elevada a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència perquè doni el seu vistiplau, un fet «imprescindible» per al CSD. «Comptant amb la mediació del Consell Superior d'Esports, el criteri de la CNMC és imprescindible per delimitar en quines condicions podran regular-se els ascensos i descensos de la màxima categoria del bàsquet espanyol», va afegir el CSD en el seu comunicat.Ascendir no serà 'de franc'

El 12 d'abril, la CNMC va anunciar que multava l'ACB pel seu «desproporcionat» cànon d'accés a la lliga, valorat en 3,1 milions d'euros més IVA. I també va advertir que el fons de regulació d'ascensos i descensos (1,5 milions d'euros més IVA) era discrimintari. Una resolució que l'ACB ha recorregut a l'Audiència Nacional, que ha aplicat mesures cautelars.

L'Associació de Clubs defensa aquests requisits. Tot i això, ara s'avé a trobar dues figures que substitueixin aquestes dues, que siguin de consens per a totes les parts, pel que fa a les quantitats econòmiques. Però en cap cas des de l'ACB es planteja la seva eliminació. Pujar a la lliga no pot sortir de franc: els clubs volen preservar un cert nivell de competitivitats dels membres ACB.

Un cop acabada la trobada a la seu del CSD, el president de l'ACB, Francesc Roca, i el clubs de la lliga que hi eren presents es van dirigir a un hotel de Madrid on els esperaven la resta per celebrar una assemblea general. I per començar, Roca els va posar al dia de la primera reunió del matí.

Roca va destacar que la comissió de treball amb la FEB «avança» cap a a un acord que contempli «un model econòmic i esportiu que sigui satisfactori per a totes les parts, i que en els propers dies hi haurà una nova trobada amb propostes concretes sobre el model d'ascens a la lliga Endesa».

Els clubs, tal com explicava la nota emesa per l'ACB, van debatre llavors «els pros i els contres dels diversos escenaris plantejars arrel de les recents trobades amb el Consell Superior d'Esports», i van acordar reunir-se de nou «segons avancin les negociacions».

Tretze dies de marge

Per tant, com que ahir encara no es va arribar a cap conclusió sobre el nou marc d'ascensos i descensos, l'assemblea va decidir «prolongar el termini» que tenien el Gipuzkoa i el Club Baloncesto Miraflores (el Burgos) per complimentar els requisits d'afiliació a l'ACB: del 14 de juny (demà) al 27 de juny. Tretze dies per trobar un nou marc d'ascens. I encara s'ha de veure si Gipuzkoa i Burgos podran afrontar els requisits, encara que s'abaixi el llistó. D'això n'estarà molt pendent l'ICL Manresa.

Els dos equips ascendits de la LEB Or també van ser presents en la trobada que es va fer a la seu del CSD entre FEB i ACB. Per tant, van poder seguir de primera mà com avançaven unes negociacions que afecten el seu futur. I posteriorment se'ls va comunicar la nova data límit.Els ascensos 'diferits'

En cap de les dues reunions es va parlar dels ascensos diferits que l'ACB va atorgar la temporada passada al Palència i el Melilla, els clubs de la LEB Or que van aconseguir llavors l'ascens esportiu. L'ACB els va reservar la plaça aconseguida durant un any, però quedava pendent d'un acord amb la federació que no s'ha tancat.

Però el fet que el ministre Íñigo Méndez de Vigo sigui diputat del PP per Palència, no tanca del tot la porta a un ascens que s'havia de confirmar d'aquí a dos dies, el 15 de juny. El responsable de la cartera d'Educació, Cultura i Esports fa temps que aposta amb fermesa perquè el club del qual és soci d'honor formi part de l'ACB. I tot i que ara sembli que està fora de l'equació per pujar, no se l'ha de descartar.