«Feia temps que es deia que vindria i al final he acabat arribant. Em fa molta il·lusió al club de nivell més a prop de casa que tinc. Havia pensat moltes vegades de venir i al final s’han donat les circumstàncies per ser vinculat del Martorell i venir a jugar a Manresa. Estic a disposició de fer de tot». L’ala navassenc Nil Brià, de 20 anys, és una de les apostes de l’ICL per, en un futur a mitjà termini, nodrir el primer equip de jugadors de la casa. Després de dos anys a Andorra, Brià torna al Bages amb un objectiu clar i ambiciós: «He signat per quatre anys i tinc ganes de començar per baix i anar pujant fins a intentar ser una peça important dins del club».

Un altre dels fitxatges de l’ICL que jugarà amb el Bàsquet Martorell a la LEB plata és Dani García. El base mataroní destaca el salt que suposa canviar l’Hospitalet, el seu anterior club, pel Manresa: «Aquí és més professional. Allà m’entrenava tres dies a la setmana i aquí m’entrenaré dues vegades al dia. Treballaré al màxim el millor possible. La idea és intentar entrenar-me el màxim de vegades possible amb els dos equips».

García, de 19 anys, destaca la importància de l’aposta que fa l’ICL per jugadors joves en un moment complicat: «És una gran oportunitat. Sempre es diu que per a nosaltres és difícil progressar en aquestes categories, però Manresa és un bon lloc per fer-ho».

Oportunitat era la paraula més repetida pels tres joves fitxatges que l’ICL ha fet per reforçar el Martorell i que treballin amb el primer equip. El tercer, l’ala-pivot gallec Álex Mazaira, que ha estat cinc anys al planter del Barça, els dos últims al filial de la LEB or. «És una oportunitat després de dos anys al Barça B sense gaires minuts. Sobretot una oportunitat per jugar, que és del que tinc més ganes. Per seguir creixent i aprofitar les oportunitats del primer equip. I sobretot treballar molt. El primer any m’interessa jugar molt a LEB plata, ser important i si tinc oportunitats a LEB or, estar a disposició de l’entrenador», explica Mazaira, que tot just diumenge va ser anunciat com a fitxatge.

El jove interior té molt clars els deures que ha de fer a Manresa, els que li va recordar el seu exentrenador, Alfred Julbe, en el seu comiat del Barça. «He de seguir evolucionant i posar més atenció en aspectes del meu joc que necessito millorar, com la defensa i ser un jugador més dur i intens. I també millorar físicament, que és important a LEB or i més amunt», analitza Mazaira.

Les perles africanes

Va arribar apadrinat pel seu compatriota Serge Ibaka, la temporada passada no va poder jugar gaire per problemes burocràtics però aquest any espera fer un pas endavant: el joveníssim David Efambe, de només 16 anys, ja comença a treure al cap en el primer equip. El seu físic, per a un ala, és destacable.» Estaré entrenant-me amb l’equip i millorant el joc. Aquest any jugaré amb el júnior i m’entrenaré una mica més amb el primer equip», explica Efambe, que aquesta temporada viurà amb el delegat, Nil Duarte. Però no oblida la seva família d’acollida a Manresa, amb qui va conviure tot el curs passat: «Quan tingui temps els aniré a veure».

L’altra gran promesa africana de l’ICL Manresa, ja més formada, és l’egipci Ahmed Khalaf, que la temporada passada va debutar amb el primer equip en el comiat ACB: «Ser al primer equip va ser una sorpresa. Vaig poder jugar a l’últim partit, estava una mica espantat però vaig anotar. Només pensava no cometre errades». Com els altres vinculats, Khalaf farà doble feina: «Aquest any m’entrenaré amb el primer equip i amb el Martorell». Tots estaran a cavall del vinculat (o el júnior) i el primer equip, trucant a la porta per fer el salt.