«És un repte que m'il·lusiona», va dir Diego Ocampo en la seva presentació com a entrenador de l'ICL Manresa. Un acte en què el van acompanyar el president, Josep Sàez, i el director esportiu, Román Montañez. Un estrena que arriba quatre dies abans del seu debut a la banqueta del Nou Congost, en el primer partits dels play-off d'ascens a l'ACB, contra el Corunya.

«Volem donar el nostre màxim i que qui vingui s'ho passi bé veient l'equip», va dir Ocampo. «Vull fer vibrar els jugadors per fer vibrar la gent que ens vulgui venir a veure. No m'agrada demanar. Hem d'emocionar-nos i passar-nos-ho bé».

El tècnic gallec, nascut fa 42 anys a Ourense, va fer un discurs valent. «Em motiva i m'emociona jugar al Nou Congost amb el factor pista. L'equip té ganes, està ben treballat. Ara toca competir i divertir en un play-off a curt termini. Vinc a donar el millor de mi mateix i a treure el millor dels jugadors. I entre tots, entrenador, ajudants i jugadors, intentarem jugar el millor possible. Hem de jugar bé i, com a conseqüència, vindran els resultats», va relatar.

Ocampo va dir que «ofereix emocions fortes», com a carta de presentació, i que l'equip vol «donar el nostre màxim i que qui vingui al pavelló s'ho passi bé veient l'equip». I per engrescar l'afició ha dit que vol «fer vibrar els jugadors per fer vibrar a la gent que ens vulgui venir a veure. No m'agada demanar. Hem d'emocionar-nos i passar-nos-ho bé».

El nou tècnic de l'ICL va destacar la feina feta fins ara per Aleix Duran i va advertir que ara és important «gestionar bé les emocions per jugar bé en atac i en defensa, i jugar amb equilibri. Saber que vindran derrotes i victòries».

Content amb els jugadors

Respecte a la plantilla de què disposava, Ocampo va dir que «els jugadors que tenim m'agraden. Tindrem les nostres opcions». I que ara cal «ser intel·ligent i respectar el que ja hi ha i el que funciona. L'equip ha acabat tercer i lluitava per ser segon». Per això, vol «aprofitar la feina feta i optimitzar-la. Fer servir el que ja hi ha. Poc puc inventar».

El tècnic no va amagar que la destitució d'Aleix Duran ha afectat el vestidor: «Els jugadores són persones, són molt alts però són persones, i tenen sentiments. En conec alguns perquè els he entrenat abans. Els conec del passat. Són emocionals, han viscut coses».

Per tot plegat, Ocampo demana «controlar les emocions i jugar amb ganes. Jugar amb esforç i concentrat». I que tothom remi en la mateixa direcció. «L'entrenador sol no fa res. Jo crec en els jugadors. No puc bloquejar-los ensenyant coses. Hem de fer-ho fluid. Jugar més amb intenció i valentia que amb tàctica».

I respecte a les diferències amb la seva última experiència en una banqueta, amb el Joventut, el gallec va destacar una diferència clara: «Quan jugues per no baixar, mentalment algun cop jugues a no perdre. També passa quan guanyes de 20. Hem de jugar a guanyar, amb valentia i intenció».

Coneixement de la lliga

Diego Ocampo va ser acomiadat pel Divina Seguros Joventut el mes de febrer passat. I des d'aleshores, no ha parat de veure bàsquet, de totes les categories, també de la LEB Or, al lliga en què ara haurà de competir: «Anava bastant a veure el Prat, el Barça B i fins i tot vaig anar a veure un partit a Lleida. Veig tot el bàsquet que puc».

La LEB, a més, no és una competició desconeguda per a Ocampo, que alerta del seu nivell: «La LEB és una lliga molt difícil, no és una lliga de noms sinó d'homes. Els homes saben quan han de canviar el ritme defensiu, quan han d'assumir un tir sols». Ocampo va recordar que els seus primers passos en una banqueta professional van ser a la LEB: «És un repte tornar-hi. Tenia 25 anys quan era a Ourense amb Salvad Maldonado. M'he fet entrenador a la LEB. És una lliga que m'agrada».

I va afegir que no li importa gaire fer un pas enrere després d'haver estat primer entrenador en tres equips ACB: el Múrcia, l'Estudiantes i el Joventut. Amb els dos últims, però, no va poder acabar la temporada. «Jo sóc entrenador i entreno on les circumstàncies són adequades. La lliga importa poc, valoro les circumstàncies», va dir Ocampo.

El procés del fitxatge

El tècnic gallec va explicar que la trucada per convertir-se entrenador de l'ICL Manresa el va enganxar en ple vol cap a les Canàries: «Vaig aterrar a Las Palmas a les 17:15 i vaig veure aquesta opció al mòbil. Quan vaig sortir, vaig dir que potser havia de canviar el vol». Ocampo havia anat a Las Palmas per fer-hi una xerrada i, segons va explicar, gaudir d'una dia de platja aquest dilluns. En comptes d'això, el tècnic gallec va canviar la sorra de la platja per un vol ràpid de tornada a Catalunya. I des de l'aeroport va anar a Manresa a fer-se càrrec de l'equip i entrenar-los abans de ser presentat. Una cap de setmana d'emocions fortes.

Continuïtat del projecte

El president, Josep Sàez, va agrair «la predisposició i la voluntat» d'Ocampo de venir a Manresa, i va lloar les qualitats del tècnic gallec: «És una persona amb un bagatge important al bàsquet estatal. Té la vàlua per afrontar el tram final de temporada, un moment important. Però com m'ha transmès ell, amb il·lusió i acceptant el repte».

A més, Josep Sàez va destacar que Ocampo, a més d'assumir el repte immediat dels play-off, també «encaixa amb la filosofia del club, pel que fa al seu aspecte formatiu, de jugadors joves, i pot aportar aquest valor. Ho hem cregut molt important. En el fons, el projecte de club ha de seguir la mateixa línia».

En el mateix sentit es va expressar el director esportiu. «Ocampo creu en l'objectiu que tenim al davant. Està il·lusionat perquè tenim una plantilla per assolir els objectius», va dir Román Montañez sobre l'ascens, convençut que el nou tècnic «li pot treure suc» a l'actual plantilla. Respecte dels jugadors, el santjoanenc va dir que estan «convençuts, saben que han de fer un esforç important i treballen bé».