He tingut el privilegi que la trajectòria professional m'ha permès seguir de prop les aventures i desventures del Bàsquet Manresa. Ara tornem a estar de festa i fa ben poc recordàvem els títols de lliga i de copa. Però la història del Resa, des del primer salt a la màxima categoria de fa 50 anys, ha tingut moments amargs com descensos que, amb empenta i bones decisions a última hora com enguany, s'han superat després del curt pas per l'infern.

Dimarts, la victòria que retornava el Manresa a l'ACB la vaig viure vestit amb la samarreta vermella com tants dels 5.000 aficionats que omplien el Congost (per cert, caldrà preparar la versió de màniga llarga per als mesos de tardor-hivern). Era a la fila 18 i al costat tenia el meu amic Felip Gonzàlez, amb qui tants quilòmetres hem recorregut seguint l'equip, per Espanya i per Europa com deia l'antic himne. Amb l'esclat final, va aparèixer un emocionat Josep, fill del Felip, i es va abraçar al pare donant-li les gràcies per haver-li descobert el bàsquet i l'estima pel Resa. A la pista, enmig de la marea vermella, vaig veure el fill gran de Jordi Jané, un altre estimat amic i col·lega, assegut damunt una de les cistelles, tallant la xarxa com a relíquia.

He vist aquests dies fotos de celebració; en moltes, hi ha nens i nenes amb els seus pares i avis. Tres generacions han protagonitzat l'idil·li amb el bàsquet als pavellons del Congost. La dels més grans és aquella dels Pitu Salido, Carles Casas i compa-nyia que van provocar l'embranzida i la consolidació. La segona, els que ja som a la mitjana edat. I la tercera, la dels més joves, la dels adolescents i nens que han flipat (i ens han fet flipar) en els play-off. Sobretot és per ells, pel futur, que el president Josep Sàez i el seu equip directiu tenen el repte de construir un projecte fort a l'ACB. Un altre amic periodista, Pere Flores, primera espasa en els esports de motor i molt entès tant en el bàsquet com en el Manresa, ha escrit a Facebook, després de donar les gràcies a tots els estaments del club, que espera que se superin complexos de botiga de vetes i fils en les properes setmanes. Crec que no es pot resumir de cap manera millor.