Una central de cogeneració d'energia a través de biomassa de mida petita i promoció pública, situada a l'alt Berguedà, podria instal·lar-se a la comarca en un futur. Així ho ha anunciat el president del Consell Comarcal, Sergi Roca.

De moment, però, "són intencions", segons diu Roca, que afegeix que "es faria a partir del suport dels diversos ajuntaments de la zona per aprofitar la biomassa dels boscos". Aquesta iniciativa, "encara en fase molt embrionària", es va donar a conèixer al conjunt de grups polítics en el darrer ple de l'ens comarcal, arran d'una pregunta d'ERC al respecte d'una altra iniciativa similar, però en aquest cas privada: la planta de biomassa que l'empresa vallesana Rebrot s'ha interessat a habilitar a l'entrada sud de la ciutat de Berga. Sergi Roca va expressar així que "un projecte públic d'aquestes característiques, que permetés en certa manera netejar els boscos de la comarca i donar una sortida a la biomassa que s'hi troba, no només seria bo econòmicament, ja que afavoriria la gestió d'aquests espais naturals". Roca, però, no en va avançar més detalls, ja que va dir que "tot just és una idea".

El Consell Comarcal i el sector polític i empresarial de la comarca van defensar en la darrera jornada sobre el futur econòmic de la zona "la necessitat d'una infraestructura així, ben estudiada, per tal d'aprofitar la fusta, crear llocs de treball i disminuir el risc d'incendi", tal com ja va dir llavors i continua mantenint el president de la Cambra de Comerç al Berguedà, Enric Montañà (vegeu Regió7 del dijous 18 de juny del 2009).

De fet, un estudi del departament català d'Agricultura posa èmfasi en la lleugera recuperació de la massa forestal a la zona, després del greuge que va patir amb els incendis de la passada dècada. Mentre que l'any 2000, al Berguedà hi havia 93.425 hectàrees de massa forestal, l'any 2007 aquesta dada s'havia incrementat fins a les 103.825 hectàrees.

Procurar donar el màxim de sortida a la producció forestal de la comarca, mitjançant infraestructures de cogeneració d'energia a través de biomassa, és doncs una de les apostes que es volen desenvolupar en el pla d'acció comarcal, que engloba el que queda de mandat fins al 2011 i que va aprovar-se tot just la setmana passada. Per aquest motiu no es descarta que, finalment, en el futur fossin fins i tot més les plantes de diversa capacitat que s'acabessin obrint amb el temps al Berguedà.

Sigui com sigui es parla, en principi, deixant de banda la iniciativa privada a Berga, de la creació d'una petita o mitjana central com a font per donar sortida a la fusta dels boscos i, alhora, com una manera de potenciar l'ús d'energies alternatives i renovables.

Polítics i agents econòmics del Berguedà van viatjar l'hivern passat a la ciutat alemanya de Baden- Baden per visitar una planta d'aquestes característiques, arran d'una invitació de l'empresa que en vol situar una a Berga.