La mina de petroli de Riutort, al terme de Guardiola de Berguedà, acaba d'estrenar un espai d'interpretació com a recurs turístic. Es tracta d'un conjunt de plafons en els quals es donen a conèixer les característiques de la que és l'única mina de petroli visitable de Catalunya. El projecte ha consistit en un treball de documentació històrica i recerca d'imatges.

En concret, s'ha recopilat informació i documentació sobre la història de la mina, la seva explotació, el procés d'extracció i les característiques del petroli, entre altres; tot i que també s'han recollit fotografies d'arxius d'antics treballadors, i propietaris de la zona. Amb aquest material s'ha fet una adaptació dels continguts i s'ha fet el disseny dels plafons que ara es poden veure. D'aquesta manera es millora aquest recurs turístic de l'alt Berguedà, visitable des de fa sis anys.

L'actuació és una iniciativa de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà, amb el suport del departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. Els treballs s'han adaptat a les característiques de la mina, llarga i humida, i s'ha optat per una solució constructiva que combina el vessant estètic i la funcional. Els plafons són de metracril·lat lacerat, davant del qual hi ha els vinils, amb perfils d'alumini segellat, i amb una il·luminació tipus led per permetre una visió i una lectura correcte.

En total hi ha set plafons, que consten de text i imatge, i que tracten de diverses temàtiques. Així doncs, a partir d'ara, s'explicarà als visitants les diferents singularitats de la mina, sigui d'àmbit geològic o històric. A més a més, es detallaran els usos i el procés d'extracció del petroli, i algunes curiositats sobre la mina, i també sobre els ratpenats que hi viuen.

La iniciativa neix amb diversos propòsits. D'una banda, ha d'ajudar a conservar l'espai patrimonial de la mina i la valoració del seu patrimoni immaterial, però de l'altra es vol dinamitzar el turisme a partir d'una proposta interpretativa "innovadora", per tal de generar fluxos de visitants a la zona de Guardiola de Berguedà. Així ho expliquen, de fet, fonts del consistori guardiolenc, des d'on es detalla que és una forma de mostrar el món de la mineria de manera pràctica a estudiants i visitants en general, i contribuir a la memòria històrica del passat recent a Catalunya.

Les obres de restauració de la mina de petroli de Riutort van inaugurar-se el juliol del 2003. El projecte va néixer l'any 1999 quan el Consell Comarcal del Berguedà i la direcció general d'Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya van signar l'acord per al condicionament i posterior obertura al públi d'un conjunt de velles mines del Berguedà, entre les quals hi havia Riutort. Els treballs de restauració i condicionament de la mina i tots els treballs necessaris per garantir la seguretat i la visita a l'interior de les petites galeries, així com als seus accessos, van anar a càrrec de l'empresa minera Carbons Pedraforca, que llavors encara extreia carbó de l'interior de la muntanya del Pedraforca, a Saldes.

Els treballs van allargar-se fins a la primavera del 2003, quan es va posar en marxa un servei d'atenció de visitants a partir d'un horari de cap de setmana per al públic individual i de visites concertades per a grups. De manera que, actualment, la mina de petroli de Riutort és l'única de visitable de Catalunya. L'espai obre els dissabtes, diumenges i festius d'11 del matí a 2 del migdia, i de 5 a 7 de la tarda. Des de l'agost del 2006 hi ha un pla estratègic que analitza els punts forts i febles de la mina de Riutort i el seu entorn per establir estratègies per a la consolidació del recurs i la dinamització turística.