El principal accés que enllaça Viladomiu Nou amb la C-1411 continua tallat un any després que la Generalitat hi prohibís la circulació com a conseqüència d'una esllavissada. Els veïns es mostren indignats tenint en compte que fins ara ningú no ha posat remei a la situació i no descarten fer algunes mobilitzacions properament "perquè ja n'estem ben tips", segons ha explicat la presidenta de l'associació de veïns, Carme Gutierrez.

El dia de Tots Sants de l'any passat, un bloc de pedra d'unes tres tones es va desprendre del talús del turó de la Granja i va caure al vial d'enllaç que fins aleshores donava entrada a la colònia venint de Puig-reig i que també servia de sortida en direcció a Gironella. Després d'una inspecció tècnica, es va decidir mantenir tallada la via per evitar nous despreniments atès el mal estat del turó, i des d'aleshores encara no s'ha tornat a obrir. Mentrestant, s'ha habilitat un pas provisional que dóna sortida a la C-1411, "però comporta un cert perill perquè hi ha poca visibilitat", diu Gutierrez, encara que per aquesta carretera no hi passi tant trànsit com abans del desdoblament.

El departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat és qui es va fer càrrec en un primer moment de les inspeccions, però no ha fet cap més actuació al·ludint que havia decidit traspassar la titularitat d'aquesta via a la Diputació de Barcelona. Tanmateix, i segons expliquen els mateixos veïns, l'ens provincial tampoc no ha anat més enllà d'enviar-hi alguns tècnics a inspeccionar el terreny, perquè en realitat no n'ha acabat assumint la titularitat. La qüestió, doncs, és que "es van passant la pilota l'un a l'altre, i aquí ningú no hi fa res", lamentava ahir Gutierrez, i criticava "la deixadesa de totes dues administracions" en aquest tema.

Tant els veïns com l'Ajuntament de Gironella han reclamat diversos cops una solució a la Generalitat i a la Diputació "però continuem sense saber-ne res", com a mínim pel que fa al vial que encara està tallat. En canvi, sí que hi ha constància per part dels veïns que la Diputació està treballant en el projecte de construcció d'un enllaç nou, "han vingut a mirar-se el terreny i hi han fet prospeccions", però no se sap quan es podria executar ni de quin pressupost es disposa.

Sigui com vulgui, veïns i Ajuntament també volen que algú posi mà una vegada per totes al vial tallat atès que encara té alguns despreniments quan plou, i si bé no s'hi pot passar amb cotxe, hi ha veïns que hi transiten a peu per anar a Viladomiu Vell o a Gironella, "perquè potser és perillós, però encara ho és més si hem de passar per la carretera", diu Gutierrez. En aquest sentit, l'Ajuntament de Gironella ha tramès tant a la Generalitat com a la Diputació la proposta de convertir aquesta via en un espai de passeig, amb bancs i fanals, per poder anar a peu o amb bicicleta des de Viladomiu Nou fins a Gironella, entenent que els vehicles ja podran disposar de l'enllaç nou que està estudiant la Diputació. De tota manera, i sigui quina sigui la utilitat que finalment s'acabi donant a aquest vial, els veïns exigeixen que s'actuï en el talús per evitar que continuïn caient pedres quan plou.