La gestió i l'ús de les pastures de la muntanya de Gresolet, a Saldes, es troba en l'origen del conflicte que protagonitzen els ramaders del municipi aquests últims mesos. Les discrepàncies actuals entre els ramaders han generat diferents capítols de tensió veïnal i també algunes accions judicials.

Ara, la polèmica tindrà continuïtat en el Jutjat de Berga amb una demanda que podria tenir conseqüències polítiques i que podrien afectar, de retruc, l'Ajuntament de Saldes. Els protagonistes no volen donar el seu braç a tòrcer. Totes les parts implicades consideren que tenen la raó. Ha esclatat el conflicte per les pastures a Saldes.

La família Aguilar Ferrer, ramaders de Saldes, presentarà en els propers dies una demanda per danys i perjudicis contra la Junta de Capmasats de Gresolet. Aquesta família va haver de retirar les vaques que pasturaven aquest estiu a la muntanya per un requeriment impulsat per la Comunitat de Capmasats, i acceptat inicialment pel jutjat de Berga.

Els propietaris de Gresolet consideren que la família no té drets de pastura a la muntanya per algunes irregularitats comeses que van contra el que dictamina els estatuts de l'entitat. Els afectats, però, ho neguen.

Francisco Aguilar i Maria Àngels Ferrer consideren que són víctimes d'una persecució per part d'alguns ramaders locals que ja l'any passat van voler fer-los fora de la muntanya, sense aconseguir-ho. Els afectats afirmen que la mesura de retirar les vaques de les pastures aquest estiu els ha representat uns costos i consideren que són els membres de la junta administrativa de la comunitat els que se n'han de fer càrrec. La demanda xifra en més de 23.000 euros el sobrecost que ha representat alimentar el bestiar.

A més a més, aquesta parella està estudiant la possibilitat de presentar una querella criminal contra el president de la Junta de Propietaris de Gresolet, Àngel Rotllant, que alhora és tinent d'alcalde i regidor socialista de l'Ajuntament del municipi de Saldes. Els afectats volen demostrar que hi ha un "clar aprofitament del càrrec públic".

En aquest cas, Àngel Rotllant és regidor, president de la junta de Gresolet i ramader. Com a tal, Rotllant també treu benefici de les pastures del municipi.

La parella creu que Rotllant, i altres ramaders del poble, busquen "perjudicar" la seva família. També denunciaran la "connivència" de l'alcaldessa Dolors González, que malgrat haver-li demanat la seva intervenció en l'afer no hi ha fet res, segons diuen. "Ens imaginem que per por d'enfrontar-se al seu regidor o per tenir-hi massa confiança", diu Francisco Aguilar.

La qüestió és que el clima s'ha enrarit de tal manera que fins i tot, segons expliquen els afectats, han estat víctimes d'amenaces per part d'algun membre de la junta de la muntanya de Gresolet.

L'alcaldessa, per la seva banda, nega les afirmacions de la parella i afirma que en el cas de Gresolet l'Ajuntament no hi pot intervenir ja que "es tracta d'una entitat privada". Dolors González parla del "caràcter difícil" dels afectats, cosa que dificulta una entesa raonada. D'altra banda, Àngel Rotllant ha declinat fer declaracions en aquest moment.