L´Ajuntament de Berga tanca els comptes del 2008 amb un negatiu de 5,3 milions

La diferència respecte a l'any anterior és d'1,8 milions d'euros i l'alcalde al·lega menys ingressos

 
Imatge d´arxiu del claustre de professors del SES Serra de Noet
Imatge d´arxiu del claustre de professors del SES Serra de Noet ARXIU/Pilar Màrquez
 MULTIMÈDIA

PILAR MÀRQUEZBERGA
L'Ajuntament de Berga va aprovar dijous el tancament de comptes de l'any 2008, amb un romanent negatiu de tresoreria de fins a 5,3 milions d'euros. L'alcalde Juli Gendrau va justificar-ho "per una forta davallada dels ingressos variables a causa de la conjuntura econòmica global", però va reconèixer que "a partir d'ara haurem de ser més pessimistes en les previsions dels comptes per corregir aquesta xifra, que no és com havíem previst", i va prendre el compromís d'adoptar "una major contenció en la despesa". En aquest sentit, la regidora socialista Lurdes Bover va recordar que "no hi havia hagut una xifra tan dolenta des de l'any 1999, en què es va adoptar un pla de sanejament".
Bover va recordar a l'alcalde que "l'any 2008 es correspon íntegrament al mandat de CiU", i va detallar que el romanent negatiu del 2006 va ser d'entre 2,3 i 2,5 milions d'euros, "molt per sota del que se'ns presenta ara". Gendrau va reiterar que "ja hi havia una tendència negativa al respecte". Els socialistes van abstenir-se en l'aprovació dels comptes.
Per la seva banda, Natxo Romero, regidor de la CUP, va explicar que "ens hem quedat literalment esgarrifats, perquè la diferència entre el 2007 i el 2008 és d'1,8 milions d'euros més de negatiu". La CUP va votar favorablement aquest punt a l'ordre del dia, però Romero va voler deixar clar que "aprovar-ho no vol dir que no haguem de reprovar-ne alguns aspectes". Romero va parlar "d'un augment de la despesa de 800.000 euros en personal, i de mig milió en despeses corrents". En aquest sentit, va proposar "instaurar un catàleg de places de treball al consistori, per conèixer les necessitats reals d'aquest en matèria de treballadors".
La CUP també va subratllar "l'augment del consum de l'enllumenat públic en 65.000 euros, que es podria solucionar amb la instal·lació de plaques solars i bombetes de baix consum". No obstant això, l'alcalde va recordar que "cada vegada que es fa una obra en un carrer s'aprofita per adaptar-nos a les darreres normatives europees en il·luminació, i que si la factura de FECSA puja no podem deixar de donar llum als carrers".
També es va preguntar a l'equip de govern per una despesa de 190.000 euros en serveis de neteja, justificada, segons CiU, "perquè encara no s'han pogut canviar les condicions del contracte, i hi ha barris com Casampons que no entren en la factura ordinària".
Pel que fa als ingressos, va dir-se que hi havia "600.000 euros menys, a causa de la crisi i la davallada dels impostos de construcció i obres". ERC va abstenir-se en la votació, que el consistori va aprovar amb el suport de CiU, CUP i el regidor no adscrit Josep Saña. Des de l'equip de govern es va reiterar, a més a més, la manca de subvencions que es reben per afrontar el pressupost de la Patum, que enguany respecte al 2007 va pujar 311.000 euros. Gendrau va dir que "a diferència d'altres anys, s'hi han afegit partides que hi anaven relacionades, però que també es podien situar en diferents regidories, perquè eren activitats complementàries". Natxo Romero, de la CUP, va dir que "si no s'és prou insistent per aconseguir aquestes subvencions, caldrà ajustar-nos el cinturó també en la festa per excel·lència de la ciutat".


L'Ajuntament de Berga ha congelat, en la sessió plenària del mes de novembre, les taxes per a l'any que ve. La decisió s'ha pres com a mesura per a pal·liar "l'efecte de la crisi entre els ciutadans", tal com s'ha defensat des de l'equip de govern de CiU. Una de les excepcions a la congelació d'aquestes taxes ha estat la corresponent a les escombraries, que serà quatre euros més barata el 2010. La rebaixa disminueix la factura familiar dels 101,72 euros als 97,72. Una decisió que també s'ha pres, aquesta setmana, al Consell Comarcal del Berguedà.
El consistori no ha congelat, però, el preu dels serveis de teleassistència, que pugen un 40% "perquè estem cobrant un servei des de fa anys molt per sota del seu preu real", va defensar la regidora de Serveis Socials Maribel Iglesias. Aquest va ser precisament un dels punts polèmics del ple, perquè Lurdes Bover, regidora del PSC a l'oposició, va demanar que "hi hagués un increment progressiu en cinc anys com va fer-se al seu dia amb l'IBI", però la proposta va ser rebutjada. Els grups municipals van aprovar, a proposta de la CUP i amb una modificació del PSC, fer una nova ordenança per donar ajudes econòmiques a les persones que tinguin més dificultats per pagar les taxes, tot i que es va dir que la iniciativa es concretaria en el proper ple.


Berga va aprovar, en el ple de dijous al vespre, una moció per a què el SES Serra de Noet pugui incorporar l'ensenyament postobligatori corresponent a batxillerat en la seva oferta educativa. La moció va ser aprovada amb els vots favorables de Convergència i Unió, el Partit dels Socialistes de Catalunya, la CUP i el regidor no adscrit Josep Saña. Per la seva banda, el regidor d'Esquerra Republicana Jesús Boixader va abstenir-se al·legant que "és una decisió més tècnica que política, i no tinc els suficients coneixements al respecte per fer-ne una valoració".
La resta de portaveus dels grups municipals van coincidir en indicar que "la gestió per a què la programació educativa contempli ensenyaments post obligatoris en els dos centres públics de secundària respon a la voluntat d'assolir una igualtat d'oportunitats entre els alumnes de tota la ciutat". L'alcalde Juli Gendrau va defensar que "de cap manera s'actua en perjudici de cap dels dos centres, sinó que s'afavoreix un equilibri en l'oferta educativa de la capital de comarca". Gendrau també va assegurar que "així es vol aconseguir una major cohesió social a la localitat, de tal manera que la tipologia d'ofertes estigui equilibrada". Dani Bullich, cap de l'oposició per al PSC, ho va definir com "un favor a l'escola pública".
En aquest punt, Gendrau va proposar incloure-hi el compromís pres per l'Ajuntament de Berga davant el departament d'Educació per al qual el consistori urbanitzarà en un any el terreny en què la Generalitat ha de fer l'edifici de l'actual SES, que ara imparteix classe en aules prefabricades. Es tracta d'un terreny, al costat del camp de futbol, que encara no reuneix les condicions urbanístiques per a ser solar, tot i que ahir l'equip de govern, format per CiU, va comprometre's a fer-hi arribar els diferents serveis si l'empresa promotora no ho urbanitza en dotze mesos, "per possibilitar que la Generalitat de Catalunya pugui construir l'edifici definitiu del centre". Bullich va recordar que "el fet d'haver escollit un terreny que no era solar, fa que el procés ara s'allargui de manera que Educació no hi farà res fins que es tracti d'un indret urbanitzat".
Juli Gendrau, però, va reiterar que "el compromís del departament és el d'incloure el SES Serra de Noet en el proper paquet d'edificis escolars per construir", i que "tot i que cal urbanitzar-lo per poder-ho fer, es pot començar a treballar sobre el projecte". El socialista Dani Bullich va remarcar que "cal que el consistori deixi clar que disposar d'un nou equipament no serà un projecte a curt termini". Enguany, més de 200 alumnes segueixen el curs en cargoleres al SES Serra de Noet.

  HEMEROTECA

Telèfons del Berguedà

Teatre Municipal Berga 93 821 01 40
Oficina de Turisme
93 822 03 00
Consell Comarcal   93 821 35 53
Hospital de Sant Bernabé 
93 824 34 00
Cinema Catalunya  93 822 03 00
Parc de bombers
93 821 10 80
Radio Tàxi Berga
93 821 05 32
INEM Berga
93 821 44 30
Registre civil
93 821 68 50
Creu Roja  93 821 33 11


  Conegui'ns:  CONTACTI |  CONEGUI'NS |  ADRECES I TELEFONS |  CORREUS ELECTRÒNICS     PUBLICITAT:  TARIFES  
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, excepte que es disposi d'autorització expressa de Regio7.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.
 


  Avís legal
  
  
Altres mitjans del grup
Diari de Girona  | Diario de Ibiza  | Diario de Mallorca  | Empordà  | Faro de Vigo  | Información  | La Opinión A Coruña  |  La Opinión de Granada  |  La Opinión de Málaga  | La Opinión de Murcia  | La Opinión de Tenerife  | La Opinión de Zamora  | La Provincia  |  La Nueva España  | Levante-EMV  | Mallorca Zeitung  | Superdeporte  | The Adelaide Review  | 97.7 La Radio  | Blog Mis-Recetas  | Euroresidentes  | Lotería de Navidad