El president del Consell Comarcal del Berguedà, Sergi Roca, va fer una crida, ahir, a la Diputació i a la Generalitat perquè escoltin les reivindicacions històriques de tres municipis berguedans l'accés dels quals és de titularitat municipal i, per tant, són els responsables de mantenir-lo transitable. En dies com ahir, la feina per aconseguir.-ho va ser titànica. Es tracta de Giscalreny, Castell de l'Areny i Montclar. Ja fa anys que des d'aquests pobles es reclama que la titularitat d'aquestes vies passi a mans o de la Diputació o de la Generalitat. De moment, depenen dels consistoris. Són petits ajuntaments que no tenen prou diners per mantenir-les. Amb la nevada d'ahir, els alcaldes es van haver d'espavilar a llogar màquines o bé, com és el cas de Gisclareny, treure la neu del camí ells mateixos per poder circular.

Davant d'això, Roca va lamentar que en ple segle XXI "pobles com Castell de l'Areny, Montclar i Gisclareny quedin gairebé aïllats, no pot ser. Cal una solució".

Serveis afectats

La neu caiguda des de diumenge a la nit fins ahir al Berguedà i l'elevat risc de glaçades, van obligar el Consell Comarcal a suspendre el transport escolar, tant ahir com també es preveia avui. En total va afectar entre 500 i 600 escolars de les 17 línies que gestiona l'ens comarcal. No hi va haver classes als instituts de la comarca i molts centres de primària no van obrir o van fer serveis mínims.

Cada municipi va haver d'espavilar-se com va poder per aconseguir que les persones i els vehicles hi poguessin circular amb relativa normalitat. A la Pobla de Lillet, els serveis municipals van netejar al matí. A Avià, on es van sobrepassar els 40 centímetres de neu, el consistori va fer sortir 2 màquines llevaneu, que no van donar l'abast, a més d'operaris que van netejar els passos de vianants. Amb tot, la mobilitat es va veure seriosament limitada. Anit, el consistori no tenia previst escampar potassa per si glaçava. A Vilada i a Gironella es van acumular entre 25 i 30 centímetres de neu. A Bagà, als efectius municipals s'hi va afegir la brigada del parc natural del Cadí Moixeró amb els seus propis mitjans. Des del parc també van tenir cura de contactar amb masies aïllades que formen part d'aquest espai protegit, com l'Hospitalet i Pardinella, per assegurar-se que estaven bé i no tenien cap emergència. Gósol va ser una de les poblacions on es van acumular gruixos de neu més importants, entre 60 i 70 centímetres. El temporal de vent hi va anar combinat de ràfegues de vent, igual que a Saldes.

També es van registrar anomalies en el subministrament d'electricitat i telèfon. Així, poblacions com Guardiola, Bagà i Avià van tenir problemes d'electricitat al matí, i Avià, a més a més, de telèfon, que es van resoldre sense més complicacions.