La cinquena edició de les visites als espais del patrimoni industrial de les colònies del Parc Fluvial del Llobregat, els Secrets de les Colònies, va atreure ahir una cinquantena de persones, xifra que es manté respecte a les edicions precedents, però per primera vegada va reunir més visitants de fora de les comarques centrals que del territori. En la visita es van descobrir els espais de la colònia de Cal Marçal, que ja s'havia inclòs en una edició anterior de l'activitat, i com a novetat es va visitar el monestir de la colònia de Cal Rosal i el molí de Minoves.

Els visitants van poder observar el fort contrast entre la primera colònia, que es troba en perfecte estat de conservació gràcies a la tasca de la família Viladomiu, i els edificis de la colònia de Cal Rosal, que no tenen propietari i estan en un preocupant avançat estat de degradació. La visita va servir, però, per endinsar-se en espais que no es poden visitar normalment, perquè són tancats al públic, i que el Parc Fluvial del Llobregat obre durant els Secrets de les Colònies. Des de l'entitat s'agraeix els propietaris dels espais per la tasca de conservació i per la col·laboració en les activitats per als visitants.

En la primera etapa de la visita, a Cal Marçal, els visitants van poder trepitjar algunes estances de l'edifici dels propietaris, entre altres, el despatx i el rebost sanitari, on van compartir coneixements amb l'hereu de la família que va donar impuls a la colònia, Xavier Viladomiu. El menjador dels obrers, l'escola -que inclou una petita exposició de material de teixir- i les golfes van completar la visita a la primera part de la visita. La curiositat dels visitants no tenia límit: preguntaven des de com es vivia quotidianament a la fàbrica fins per què va morir la indústria del teixit a Catalunya. La complicitat amb Xavier Viladomiu va fer que la visita acabés sent del tot productiva. Una visita a les sales de màquines i l'entorn de la fàbrica va cloure l'estada a Cal Marçal.

Anant cap a Cal Rosal, els visitants van albirar des de l'autobús, gràcies a les explicacions d'una guia, la desena de colònies industrials que s'estenen al marge dret de la carretera entre Puig-reig i Gironella. Ja a Cal Rosal, la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Olvan i veïna de Cal Rosal, Montserrat Carreras, va mostrar als visitants l'edifici del convent de la colònia, un convent que ella coneix molt bé perquè va ser la seva escola quan era petita. Els racons del convent, foscos i en mal estat, van donar una idea com s'hi vivia des de principi del segle passat fins que l'escola va tancar, el 1993: el menjador, amb una cuina de llenya, el dormitori de les monges, separat en compartiments individuals, i la capella on s'orava. Les restes del derruït molí de Minoves, que va ser l'origen de la colònia, va deixar pas a l'escola de Cal Rosal, on es va visitar una exposició de fotografies antigues per acabar.