Terra del Berguedà. És el nom que l'empresa berguedana Agroviver ha donat a una nova terra per a plantes amb segell d'origen i de qualitat que s'obté a partir de la barreja de fem i restes vegetals compostades. El nou substracte es comercialitzarà en breu i es presentarà en un sac de 50 litres amb la foto d'una orquídia salvatge, Cypripedium calceolus, autòctona del Pirineu en perill d'extinció que encara es pot trobar a la comarca.

"Volíem fer un producte a través del qual la gent ens identifiqués, com si fos una denominació d'origen", expliquen Dolors Boix i Marc Fernández, de la firma berguedana. "La resta de terres del mercat provinents d'arreu del món es poden trobar en molts llocs, però nosaltres no volíem això, apostàvem per un producte amb valor afegit, amb trets diferencials que s'identifiqués amb els valors històrics i patrimonials del nostre entorn".

La Terra del Berguedà no és un sòl qualsevol. És el resultat d'un acurat i exigent treball. S'aconsegueix mitjançant una barreja de fems compostats de porcs, vedells i vaques i restes vegetals. El procés de compostatge de l'adob dura almenys un any. Durant aquest període aquestes restes orgàniques s'han de remoure perquè s'airegin, regar, si convé, i controlar que fermentin correctament. El control de tots els elements és màxim fins al punt que se sap fins i i tot el que mengen els animals per poder tenir la certesa que han tingut d'una alimentació el màxim de natural i sana. Per això se signen contractes amb els subministradors de fems per tal de garantir per escrit que compliran els paràmetres que se'ls demanen. A més, els fems se sotmeten a diferents proves analítiques per certificar que compleixen els estàndards de qualitat que es requereixen . Un procés similar es fa servir amb les restes vegetals de podes que triguen també com a mínim un any a estar compostades. Després es trituren mitjançant una màquina. Posteriorment es fa un còctel amb els fems i les restes i es fan passar per una màquina crivelladora que és com gran un tamís que separa el sòl segons el seu calibre. La proporció d'adob de la terra és del 15%, mentre que la resta és compost vegetal. Un cop barrejat ja s'envasa.

"Un producte natural no és mai una ciència exacta", expliquen Dolors Boix i Marc Fernández, que destaquen la seva aposta per oferir qualitat. La Terra del Berguedà, expliquen els seus promotors, és un exemple d'una manera de pensar i de fer respectuosa amb l'entorn. "Ens uns moments de crisi com els actuals creiem que cal fer bons productes a bon preu. Nosaltres hem volgut fer una aportació berguedana que s'identifiqués amb el territori", han dit Dolors Boix i Marc Fernández.

El nou substracte serveix tant per a plantes exteriors com interiors. Agroviver la comercialitzarà en agrobotigues, cooperatives i petits establiments de jardineria.