La Patum ja té una nova icona artística. El popular logotip de la festa, la carota de ple d'un sol traç del dissenyador berguedà Salvador Vinyes, s'ha convertit en un monument que, ahir, es va instal·lar i soldar sobre una base de formigó damunt la rotonda que hi ha davant la benzinera del passeig de la Pau. El nou element de mobiliari urbà i de la festa berguedana amb més projecció internacional romandrà tapat amb plàstics fins diumenge, a les 12 del migdia, quan s'inaugurarà oficialment.

El dimoni va arribar a Berga procedent de Santpedor poc abans de les 10 del matí transportat per una góndola capaç de suportar els seus 3.500 quilos de pes. Dos agents de la Policia Local van haver de regular el trànsit i la circulació per la rotonda esmentada va estar tallada parcialment als conductors una bona part del matí a causa dels treballs de col·locació. Una grua de grans dimensions va aixecar la peça metàl·lica subjectant-la amb unes cintes especials. Prèviament, va caldre netejar la superfície fèrria que havia estat protegida amb una capa d'un producte greixós per evitar que comencés a oxidar-se a abans d'hora. I és que la carota està feta íntegrament amb acer Corten que produeix un òxid que farà que la peça vagi canviant de color a mesura que la seva exposició a l'aire lliure i a les inclemències del temps la vagin fent rovellar. La carota té una alçada de 6,5 metres, tot i que com que és sobre la rotonda, s'erigeix uns 8 metres per sobre del terra. En fa 4,20 d'amplada i el seu gruix és de 27 centímetres. Va soldada a un sòcol de formigó.

El logotip de la Patum té 80.000 lletres, corresponents als 4.000 noms de les persones que amb les seves aportacions econòmiques han fet possible disposar dels diners necessaris per fer aquest monument popular. Els noms d'aquestes persones s'han gravat amb làser, per ordre alfabètic dels noms, sobre 10 planxes d'acer, 5 per cada cara. Posteriorment, s'han hagut de soldar. Aquesta feina física s'ha fet a les instal·lacions de Dinàmic Laser, al polígon bagenc de Santa Anna, però n'ha tingut cura l'empresa berguedana Serralleria del Berguedà, que ahir també en va fer la instal·lació al seu emplaçament. El procés de geometrització, convertir el logotip en quelcom construïble i el càlcul d'estructures i resistències ha anat càrrec de l'arquitecte berguedà Ramon Subi-rana i el seu soci Arturo de Visa, d'Eidée Arquitectes.

Els noms, a Regió7

Dissabte, el setmanari Berguedà Setmanal, només als quioscos de la comarca, incorporarà un suplement amb el nom de les 4.000 persones que han fet possible el nou símbol de la festa.