Berga va presentar ahir a la tarda la barreja oficial de Patum en un acte que va omplir de públic l'establiment de destil·leries Vila, al centre de Berga. "Fer possible aquesta beguda com a licor embotellat era un objectiu que ja ens havíem plantejat anys enrere, perquè cada Corpus palpàvem l'interès dels visitants per endur-se barreja a casa, o dels mateixos berguedans per regalar-ne". Ho va plantejar Ramon Riera i Vila, responsable de l'empresa, que va ser-hi acompanyat de l'alcalde, Juli Gendrau, i el regidor de Patum, Jaume Vima.

En aquest sentit, Vima va destacar la voluntat de "potenciar" la marca Patum, i va explicar que "el valor del producte és sobretot que és la primera barreja que, amb la seva venda, contribueix a finançar la festa, ja que és oficial, com tots els productes que, a partir d'ara, vulguin ser reconeguts pel Patronat de la Patum, que vetllarà per la seva qualitat". Per la seva banda, Juli Gendrau va recordar el valor que es tracti "d'un producte sorgit del poble, de la gent de casa nostra, que ara ha esdevingut un producte oficial de la festa".

La barreja de destil·leries Vila, que durà el logotip oficial, ja es ven en ampolles de plàstic de 100cl i de 35cl, i en vidre de 70cl, per regalar. A l'etiqueta del producte, a més, hi consten els coneguts ingredients de l'emblemàtica beguda patumaire, anís i moscatell, i s'hi pot constatar que es tracta d'una beguda espirituosa de 18 graus. Destil·leries Vila, fundada el 1917, afegeix la barreja a la llista de licors que tradicionalment elabora, que són la ratafia i les aromes de Queralt. Riera va reiterar "l'esforç de fer aquest pas per una petita destil·leria com aquesta", i va dir que "és una beguda que ens demanen a Berga, en bars i pastisseries, per exemple; però també fora de la comarca". Nati Vila, mare de Riera i també mestressa de l'establiment, va amenitzar l'acte amb un poema sobre la Patum.