L'Ajuntament de Berga s'ha assabentat a través dels mutualistes de Mutuam Berga del tancament de la mútua el 31 de juliol. Des de l'Ajuntament no s'entén com es notifica als usuaris de la finalització del servei abans que hagi tingut lloc el consell en el qual s'havia de debatre si es tancava o no, i en cas de produir-se, amb quines condicions es faria el traspàs al CAP de Berga.

Mutuam Berga es tracta d'una entitat que va néixer per donar atenció sanitària als treballadors del sector tèxtil. La mútua té les seves oficines i consultes al número 21 del passeig de la Pau i disposa de centenars de mutualistes al Berguedà, molts dels quals són majors de 70 anys. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Berga, Jaume Vima, creu que "això serà un trasbals per a tots els mutualistes, que passen de llarg els setanta i que ara hauran d'anar al metge a l'ambulatori de Berga".

Entre els usuaris de la mútua hi ha "neguit", ja que es tem que el CAP no pugui absorbir els nous pacients, o que aquest increment afecti el servei que es dóna actualment.

El maig, en un ple, es va aprovar una moció conjunta en la qual se sol·licitava aprofundir en el diàleg amb els responsables del departament de Salut i del CatSalut amb l'objectiu que es pogués mantenir l'ús de les actuals instal·lacions de Mutuam i de valorar l'increment de recursos per tal de garantir les prestacions sanitàries adequades, així com per traslladar la preocupació del ple per la situació laboral dels actuals treballadors de Mutuam Berga. El regidor comenta que "des de l'Ajuntament es va intentar per tots els mitjans un diàleg amb la mútua, lamentem molt que a dia d'avui encara esperem resposta". En aquesta moció es demanava que es mantingués l'actual oficina del Mutuam a Berga mentre no es construís un nou ambulatori o s'ampliés l'actual.

Les associacions de veïns de la ciutat darrerament ja havien recollit el neguit dels mutualistes i va ser quan van sol·licitar una reunió amb les diverses parts implicades.

Un mes més tard, el Servei Català de la Salut informava que aquest problema es debatria en el Consell Rector del Govern Territorial de Salut del Berguedà el 29 de juny, al qual assistiria com a membre l'alcalde, Juli Gendrau.

Si el 29 es convoca la reunió, es definiran les actuacions i estratègies a seguir per informar la població, per tal de mantenir el bon nivell d'atenció i la qualitat dels serveis a la ciutadania.

Des de l'Ajuntament es demana que abans de donar per definitiu el tancament del servei prestat per l'entitat Mutuam a partir del dia 1 d'agost del 2010, "és necessari que l'autoritat sanitària atengui les peticions unànimes dels representants polítics de la població berguedana, que són totalment compartides pels mutualistes afectats, i es garanteixi el manteniment de la qualitat del servei sanitari d'atenció primària que rebíem fins ara", comenta Vima.

Fonts pròximes a l'empresa expliquen que "tancar la mútua en l'època d'estiu és un problema, ja que la majoria de gent fa vacances i no pots reclamar res".

Els usuaris afectats volen que des de la mútua els donin "totes les explicacions pertinents i creuen que no rebran les mateixes atencions mèdiques que fins ara". A més, ara s'hauran de moure, ja que abans "estaven acostumats a baixar al consultori del passeig de la Pau i tenien tots els serveis al mateix lloc", comenta Vima. En aquest sentit, es preten "unificar" els serveis, i d'aquesta forma, donar el mateix servei a tots els usuaris, "sense distincions", comenten fonts properes a l'empresa. El consistori també s'interessa per saber quin serà el futur dels treballadors administratius de l'oficina de la ciutat. De moment, s'espera aclarir el problema a final de mes.