L'èxit de la manifestació del 10 de juliol i les enquestes que retraten una crescuda del sentiment independentista van servir per reforçar ahir encara més el to sobiranista de l'aplec anual al Pi de les Tres Branques, a Castellar del Riu. Però no pas per aconseguir portar-hi més públic que altres anys.

I és que la xifra d'assistents no va passar dels 800. La majoria eren simpatitzants de l'esquerra extraparlamentària, però també hi havia famílies i persones grans disposades a rememorar aquells aplecs dels anys 80 i 90 que havien arribat a congregar prop de 4.000 persones de diferents sensibilitats.

"El que hem anat intentant cada any és que la festa no es perdi", va explicar ahir l'alcalde de Castellar del Riu, Ramon Cabra. De tota manera, va reconèixer que l'aplec no ha sabut capitalitzar "el canvi que estan reflectint moltes enquestes: el fet que cada cop hi ha més gent independentista".

Això sí, els centenars de persones que van pujar ahir fins al pla de Campllong van gaudir d'un matí festiu en un entorn privilegiat. La jornada va començar amb la cercavila dels gegants i els trabucaires de Castellar del Riu i la lectura del poema amb què Jacint Verdaguer va donar sentit patriòtic a l'arbre, després d'una ofrena floral.

El torn dels parlaments va ser obert per l'encès discurs del portaveu de la Coordinadora Obrera Sindical, Gonçal Bravo, que va alertar tant dels efectes de la crisi econòmica com dels polítics "botiflers i traïdors" dels Països Catalans, entre els quals, segons va esmentar, els presidents de la Generalitat catalana i valenciana, José Montilla i Francisco Camps.

El president de Catalunya Acció, Santiago Espot, va animar els independentistes a "deixar de banda les diferències" i que, en les properes eleccions, "ningú no vagi a votar fent cas de la frase 'més val boig conegut que savi per conèixer'". L'actuació de Núria Inglés (que va interpretar El Cant de la Independència i La Puntaire), i el cant d'Els Segadors van tancar l'acte.