Els berguedans s'hauran d'esperar per poder comprar el primer volum del llibre del dietari manuscrit i inèdit de mossèn Josep Armengou i Feliu (Berga, 1910-1975), Crònica menuda de la ciutat de Berga, un minuciós recull social de la ciutat des de l'any 1948 fins al 1975. Tot i que la voluntat del consistori berguedà i dels hereus de l'autor de Justificació de Catalunya era poder editar aquest material per acostar-lo als ciutadans enguany, les discrepàncies familiars sobre com s'havia de fer l'edició han aturat sine die aquest projecte, que es va començar a gestar l'any 2006.

En declaracions a Regió7, la regidora de Cultura i Comunicació, Carme Barniol, ha informat que aquesta edició no es podrà presentar aquest divendres, com ella mateixa havia anunciat a aquest diari el 29 d'abril passat, per les discrepàncies internes entre els tres hereus de l'obra del religiós i escriptor. Barniol ha explicat que el consistori havia demanat l'autorització per escrit als familiars per fer aquesta edició però que aquests no es van posar d'acord. Carme Barniol s'ha mostrat decebuda per aquesta situació i l'ha lamentat.

La regidora de Cultura i de Comunicació no descarta que en el futur es pugui editar aquest manuscrit. Per això, reservarà els 8.000 euros que havia consignat en el pressupost d'enguany i els inclourà en el del 2011.

La família, també decebuda

Els tres hereus de Josep Armengou, els seus nebots, han admès que no s'han entès sobre aspectes de l'edició del dietari. Un dels motius de fricció és si el llibre havia d'incorporar o no un pròleg de l'arxiver local i també impulsor del projecte, Xavier Pedrals. Una part de la família hi està enfrontada per divergències en la transcripció del manuscrit. L'arxiver diu que no sap res de cap pròleg ni tampoc li han encomanat. A més, assegura que fa temps que se l'ha exclòs de les reunions per preparar el llibre.

Sigui com sigui, els familiars s'han mostrat decebuts pel fet que, després de tants anys de gestions, reunions i treball, al final hagin estat les seves desavinences les que han paralitzat aquest projecte. Tanmateix coincideixen que potser en el futur es podrà tornar a plantejar l'edició d'aquest llibre per acabar de complir la voluntat de Josep Armengou que el seu fons documental pugui ser d'utilitat pública. Aquest material, compost per més de 250 documents, es conserva a l'Arxiu Històric Comarcal amb seu a Berga i es pot consultar sense restriccions. Amb tot, per tenir accés a la Crònica menuda de la ciutat de Berga cal una autorització per escrit i signada per algun dels seus familiars.

Un llarg camí

El projecte d'editar el dietari inèdit de mossèn Josep Armengou es va gestar l'any 2006, un any després de la mort del seu germà Joan, que juntament amb Teresa Vicens, la seva cunyada, van fer la donació del fons més important del capellà. L'any 2006 el consistori va organitzar uns actes de record coincidint amb el trentè aniversari de la mort del pensador. Va ser aleshores quan es va plantejar la idea de publicar el recull. L'any 2007 el nou executiu va continuar treballant en el projecte amb el compromís d'editar el dietari el 2010. Pel camí hi ha hagut tota mena d'entrebancs, com la falta de pressupost, que ha obligat a plantejar una edició de dos volums del dietari per fraccionar la despesa. Ara, la publicació està en un punt mort.