L'Ajuntament de Berga cobrarà a partir de l'any que ve per l'ocupació i aprofitament de la via pública que fan les entitats bancàries a través dels caixers automàtics ubicats al carrer i els establiments que hi tinguin màquines expenedores de DVD o productes alimentaris. El consistori ha aprovat aquesta mesura a proposta de la CUP amb el suport de tots els grups municipals.

A hores d'ara, el govern de Berga no disposa de xifres sobre els diners que pot arribar a ingressar per aquest concepte. L'Ajuntament cobrarà 300 euros l'any en el cas dels caixers automàtics i 100 euros en l'únic cas de màquina expenedora de DVD que es veurà afectada pel nou gravamen.

En declaracions a aquest diari, el portaveu de la CUP, Natxo Romero, ha admès que "el que es pugui recaptar amb aquesta taxa no solucionarà els problemes econòmics" que té el consistori berguedà. Amb tot, ha matisat que en situacions de crisi no només cal vetllar per la reducció de les despeses, sinó també per aplicar polítiques que afavoreixin "una fiscalitat justa". Per això manifesta que l'esperit de l'esmena de les ordenances que han impulsat sobre la taxa que ja preveia cobrar per l'ús del sòl, el vol i el subsòl públic "és gravar aquelles activitats comercials que s'aprofitin de la via pública" que utilitzin el carrer amb ànim lucratiu. En aquest sentit ha explicat que aquesta ordenança ja s'aplica fa anys en altres ciutats, com per exemple Vic i Mataró. Per això, Romero ha assegurat que "el fet que s'estigui aplicant en altres ciutats ens ofereix seguretat jurídica" sobre la seva aprovació i aplicació. Hi ha afegit que el nou gravamen "és una cosa justa i legal".

La taxa preveu fer pagar 300 euros anuals pels caixers automàtics en què per treure'n diners s'hagi de fer directament des del carrer. La resta de caixers automàtics, als quals per accedir-hi s'ha d'entrar a l'entitat bancària, no hauran de pagar i són majoria. A manca de dades oficials, es calcula que a la ciutat hi ha entre tres i quatre caixers de diferents entitats bancàries que poden veure's afectats per aquesta mesura. Tanmateix, els representants d'entitats bancàries i caixes consultats per aquest diari han dit desconèixer la nova taxa aprovada pel consistori berguedà.

Segons ha explicat el portaveu de la CUP, en el cas de les màquines expenedores de DVD, inicialment sembla que només afectarà un negoci. I pel que fa a les benzineres, no n'afectarà cap perquè, ha detallat el responsable d'aquesta formació política, són ubicades en un espai privat i no pas públic. Un altre cas en el qual es podrà aplicar aquesta ordenança és en màquines de productes alimentaris com, per exemple, les de llet fresca, sempre, però, que ocupin espai públic.