A final del 2008, l'aleshores bisbe de Solsona, Jaume Traserra, assistia a la inauguració del museu etnològic de la rectoria de Montmajor, impulsat amb entusiasme pel llavors mossèn de la parròquia, Josep Maria Armesto. Ara, dos anys després, amb la recent marxa d'Armesto, els responsables actuals de la parròquia han començat a desmantellar un museu que no ha estat exempt de polèmica des de la seva creació.

De fet, la més sonada, segons ha sabut ara aquest diari, es va registrar l'abril passat, amb un enfrontament inclòs entre Armesto i el rector de la parròquia veïna de Navès, Ramon Alsina. Tot va començar quan Alsina va alertar de la de-saparició de dos pedrons de dues ermites de Navès, pedres en forma de creu que servien per marcar un límit territorial. Convençut que algú els havia robat, va denunciar-ne la desaparició als Mossos d'Esquadra, segons han confirmat a aquest diari fonts del cos policial. Els Mossos, al cap de poc, van saber que les dues peces, que estaven a l'exterior de les ermites, havien estat sostretes sense permís pel rector de Montmajor. Armesto va admetre l'autoria dels fets i va explicar que havia agafat els pedrons per al seu museu.

Això va derivar en un conflicte entre els dos rectors que es va resoldre amb el retorn de les pedres històriques, sense que hi hagués d'intervenir el bisbat. Així ho ha explicat el mateix Ramon Alsina. "Són pedres molt grosses que de cop i volta van desaparèixer, i per això vaig anar als Mossos". Admet que "em vaig enfadar amb el rector de Montmajor, però no el vaig voler denunciar". De fet, segons afegeix, "ell i jo no havíem tingut mai gaire relació, tot i ser veïns".

El museu, instal·lat a l'interior de la rectoria, recollia centenars d'eines de casa i el camp que tenien l'objectiu de radiografiar els costums i la forma de vida de la societat durant els últims segles. Per exemple, segons va explicar en el seu moment Armesto, contenia 200 destrals. El mossèn afirmava que havia anat recollint les eines gràcies a les entregues que li van fer diversos particulars.

Armesto va marxar de la parròquia el novembre passat. Des d'aleshores, el museu és tancat i l'actual administrador de la rectoria, mossèn Ramon Viladés, ha explicat que ja s'ha començat a desmantellar. De fet, Viladés considera que "no és un museu, sinó un magatzem ple d'objectes mal posats sense inventariar, en un lloc molt petit. No és una cosa que es pugui visitar, perquè, tal com està, fa vergonya". Viladés afegeix que tots els propietaris originals de les eines "ja les han començat a venir a recollir", però que n'hi ha d'altres que se'n desconeix l'origen. Per això, diu, "farem venir un tècnic perquè digui què s'ha de guardar i què no. Les peces valuoses quedaran a dipòsit de l'Ajuntament i de la parròquia", explica Viladés.

L'alcalde de Montmajor, Josep Maria Corominas, assegura que l'Ajuntament no va tenir res a veure amb la creació del museu, ni tampoc amb el seu desmantellament. "Era un tema personal de l'antic mossèn", comenta"