Els militants del PSC a Berga ratificaran aquest divendres el seu alcaldable, que serà una dona, tal com volia el partit. A hores d'ara, les opcions passen per les quatre regidores que formen part del grup municipal, Encarna Sán-chez, Lurdes Bover, Sandra Lorente i Pura Rabat, i també, tot i que en menor mesura, l'alcaldessa d'Olvan i diputada parlamentària Judit Carreras. D'aquest repòquer de dones socialistes ha de sortir la candidata a l'alcaldia de la capital berguedana, segons fonts solvents consultades per Regió7.

Ara per ara, la persona que estaria més ben situada per encapçalar la candidatura del PSC a Berga de cara a les eleccions del 22 de maig és Encarna Sánchez Cea. Nascuda el 1951, Sánchez és professora d'ESO i exerceix a l'escola de Santa Eulàlia de Berga. Conscient que és difícil mantenir en secret el nom de l'alcaldable fins al darrer moment, com volen els socialistes, Sánchez, ahir, no va negar ni confirmar res. Si els militants l'acaben ratificant demà passat, serà la segona dona alcaldable a Berga. El 1995 ja ho va ser Fina Canal per ERC.

Quan els socialistes van governar de l'any 2003 al 2007, Encarna Sánchez va ser la primera tinent d'alcalde i regidora d'Educació i Cultura.

Posteriorment, quan el PSC va formalitzar un pacte de govern amb ERC, va quedar-se sense aquesta darrera cartera, que va anar a mans dels republicans. Encarna Sánchez va ser fitxada pel PSC per l'històric dirigent del partit Ramon Camps, que li va oferir ocupar el número dos de la llista l'any 2003. Aquesta va ser la fulgurant estrena de Sánchez a la política municipal. A les eleccions de l'any 2007, va repetir com a segona de Ramon Camps. La victòria de CiU per set regidors per sis del PSC va fer que Sánchez es quedés com a regidora de l'oposició. A hora d'ara, ella i Lurdes Bover, que en el mandat del 2003 al 2007 va ser regidora de Promoció Econòmica, Hisenda i Recursos Humans, són les persones que fa més anys que formen part d'aquest grup municipal.

El grup amb més dones

El grup municipal del PSC és el que té més dones. Dels sis regidors, quatre són fèmines. En aquest mandat han plegat la meitat dels regidors electes el 2007. En primer lloc va plegar la regidora Maria Antònia Carrasco. El seu escó va ser ocupat per Joan Carles Sosa. Durant el primer semestre del 2008, l'exacalde i dirigent Ramon Camps va plegar després d'un quart de segle de dedicació al partit, deixant via lliure al PSC per preparar les eleccions d'enguany. El seu lloc el va ocupar Pura Rabat, sense antecedents en el món de la política municipal. A final d'aquell mateix any, el regidor Toni Baños va renunciar al seu càrrec i el va substituir Sandra Lorente.