L'estudi de les restes fòssil trobades a Sant Jaume de Frontanyà fa dues dècades ha suposat un laboriós treball per als investigadors. Els investigadors van haver de colar els sediments mitjançant un tamís i ajudar-se d'una lupa i unes pinces per analitzar les 200 peces dentàries com les de la foto per poder determinar posteriorment que eren d'una espècie nova.

Unes 200 dents d'un mil·límetre trobades en un jaciment de Sant Jaume de Frontanyà han permès als investigadors de l'Institut Català de Paleontologia (ICP) Judit Marigó, Raef Minwe-Barakat i Salvador Moyà descobrir una nova espècie de primat, que han batejat amb el nom d'Anchomomys frontanyensis. Es tracta d'un miniprimat que pesava entre 110 i 150 grams que va viure fa uns 40 milions d'anys a l'eocè mitjà. És el segon gran descobriment del material recollit en aquest jaciment berguedà a la dècada dels 90, quan s'hi va identificar una altra nova espècie de primat, la Pseudoloris pyrenaicus.

La investigadora Judit Marigó, que està fent la tesi doctoral sobre primats, ha explicat a Regió7 que les restes fòssils de les dents que s'han trobat i estudiat es consideren les més petites del món trobades fins ara dins aquest gènere de petits prosimis. Aquests animals serien molt similars als actuals lèmurs i cotorres "tot i que no són del mateix grup", ha especificar Marigó. Aquests petits primats pertanyen al gup dels adapiformes, que es van extingir fa uns 20 milions d'anys al miocè superior, tot i que la seva gran davallada va ser durant el pas de l'eocè a l'oligocè, fa uns 34 milions d'anys.

Tot i que el gènere dels primats Anchomomys ja era conegut, poder-ne descriure una espècie nova ha resultat una gran satisfacció per als investigadors que han dut a terme aquesta feina. Judit Marigó ha explicat que només els falta acabar de determinar si aquests miniprimats provenien de l'Àfrica o d'Àsia. Tots els indicis apunten que podrien procedir d'Àfrica.

Judit Marigó ha explicat que la troballa de noves espècie d'animals que van viure al període de l'eocè mitjà dóna dades noves als investigadors per conèixer més bé aquesta època. Per exemple, que fa 40 milions d'anys la península Ibèrica era separada del continent europeu. Era com una illa i el mar Mediterrani i el Cantàbric eren units per un braç d'aigua. A diferència d'ara, tenia un clima tropical i hi havia selves fins i tot més al nord. Aquest clima és el que va fer possible la vida de primats com l'espècie que ara s'ha descobert i que vivia al poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà. "Ens aporta una informació valuosa sobre l'evolució de les espècies", ha comentat Judit Marigó. Amb el valor afegit que l'eocè mitjà és un període que encara no ha estat tan estudiat com altres.

Les troballes fetes pels investigadors de l'ICP s'han publicat en un extens article al darrer número de la revista científica Journal of Human Evolution.