El ric patrimoni romànic del Berguedà és, des d'ahir, una mica menys desconegut pels membres de diferents entitats que tenen com a objectiu la recerca, divulgació i conservació d'aquest art medieval. El monestir de Santa Maria de Serrateix, l'església de Sant Pau de Casserres i el monestir de Sant Llorenç (ubicat a Guardiola de Berguedà) van ser ahir els escenaris de la segona trobada d'Amics de l'Art Romànic.

Entre absis, campanars fortificats i claustres, els prop de dos-cents participants a la trobada (provinents del Berguedà, el Bages, Barcelona i Sabadell) van tenir l'oportunitat idònia per intercanviar experiències i enfortir els llaços per tal d'engegar projectes comuns. La relació entre les quatre associacions participants fa uns anys "es va refredar per motius diversos" i, amb l'objectiu de recuperar-la, l'any passat es va organitzar una primera sortida comuna al monestir de Santes Creus. Ho va explicar Francesca Español, professora d'Història de l'art a la Universitat de Barcelona i presidenta dels Amics de l'Art Romànic (societat filial de l'Institut d'Estudis Catalans), la qual va posar en relleu la voluntat de "desenvolupar idees i projectes comuns". En aquesta ocasió la trobada va ser al Berguedà, organitzada pels Amics de l'Art Romànic de la comarca.

Els conjunts monumentals escollits responen a la voluntat dels organitzadors de"travessar el Berguedà de sud a nord" i escollir indrets que "per logística" fossin aptes per acollir els quatre autocars mobilitzats per a l'ocasió, la majoria ocupats per gent d'avançada edat. Tant Carme Sellés, presidenta de l'entitat del Berguedà, com Joan Badia, que presideix la del Bages, van lamentar la manca de relleu en totes dues associacions, un fet que augura "un futur complicat". També són pessimistes a l'hora de valorar l'estat de conservació dels monuments, "s'han anat consolidant algunes coses però altres, lamentablement, s'han deixat perdre", apuntava Sellés.

Amb tot, els reptes de futur de les entitats passen per unir esforços per fer créixer la seva activitat.