Bagà viurà aquest cap de setmana els actes més multitudinaris de les Festes de la Baronia, que arriben a la seva dinovena edició amb bona salut per mitjà de Bagà Medieval, Bagà Cultura i el consistori local. El cap de setmana, el barri vell de la vila aplegarà més de cent artesans d'arreu del país que mostraran el secrets d'una seixantena d'oficis, així com també mig centenar de tallers on els visitants podran aprendre els rudiments d'algun ofici i endur-se a casa una peça elaborada per ells mateixos. Els promotors calculen que enguany el certamen portarà a la capital històrica de l'alt Berguedà més de 20.000 visitants. És una de les activitats amb més ressò de les que s'organitzen a la comarca al llarg de l'any.

La fira de demostració d'oficis i artesans és el pal de paller de les Festes de la Baronia de Pinós, que al llarg de les prop de dues dècades que fa que se celebra s'ha anat reinventant per tenir un perfil genuí amb la qualitat i l'autenticitat com a elements distintius. La mostra obrirà portes dissabte, des de les 6 de la tarda fins a la mitjanit, i diumenge, de les 10 del matí a les 3 de la tarda. Estarà complementada per la mostra de productes agroalimentaris del Berguedà.

El marc de tot plegat és el barri vell de Bagà, "el millor nucli històric del segle XII de Catalunya", ha assegurat a Regió7 Gerard Mas, responsable de l'organització. En els diferents carrers i places del cor històric, els visitants hi podran trobar els artesans, que faran demostracions de la seva tasca i oferiran la possibilitat d'aprendre'n als més interessats. La mostra a l'aire lliure i gratuïta és dividida en àrees temàtiques que inclouen els artesans i les demostracions que faran del seu ofici, la Fira de Productors Agroalimentaris del Berguedà, exposicions per difondre l'artesania i la història medieval i exposicions a la seu del parc natural del Cadí Moixeró. A més, el públic trobarà sorpreses en el seu recorregut en forma d'acurades recreacions històriques i teatre al carrer. Si es prefereix, també es pot optar per fer visites guiades teatralitzades pel barri vell o gaudir de concerts.

Bagà va ser una de les primeres poblacions a posar en marxa un mercat medieval basat en la seva història i el seu ric patrimoni arquitectònic i cultural de l'època. La vila va haver de reconduir aquesta fórmula quan aquestes mostres es van estandarditzar i popularitzar i van perdre la seva originalitat i van banalitzar-se, ha recordat Gerard Mas. Per això s'ha optat per donar més protagonisme als oficis al voltant dels artesans i promocionar els productes gastronòmics del Berguedà.

Un altre element per defensar el seu perfil propi ha estat la seriositat. Per això l'Associació d'Artesans i Oficis de la Vila de Bagà s'ha adherit a la Federació d'Associacions d'Artesania i Oficis de Catalunya. D'aquesta manera, explica Gerard Mas, es fa un pas més per garantir que l'artesania de la mostra és ni més ni menys que un producte artesà de debò, sense trampes. En aquest sentit, ha exposat que al certamen de Bagà els artesans no paguen per poder exposar, sinó que és l'organització la que els paga perquè vagin a treballar en directe davant del públic.

Pel que fa als productes alimentaris, Gerard Mas ha dit que "rebem una allau de peticions", però només s'atenen la dels productors berguedans. El portaveu de l'organització ha posat l'accent a destacar que Bagà vol mantenir el seu esperit a través de certàmens que exploten respectuosament el patrimoni i la història de la vila per promocionar-se.