L'equip de govern de CiU de Berga ha posat en dubte l'autenticitat de la fornícula de l'església romànica de Sant Pere de Madrona. L'executiu berguedà creu que és "agosarat" afirmar que es tracti d'aquest element, com consideren experts de patrimoni local així com també els consultats pels Amics del Romànic del Berguedà. L'equip de govern de la ciutat ha manifestat que aquesta cavitat "possiblement" era un forat que travessava la paret de banda a banda. I assegura que existeixen documents gràfics que "corroboren" que "ja estava tapat l'any 2007". Així ho va afirmar l'executiu berguedà, ahir a la tarda, a través d'un comunicat.

Tal com va avançar aquest diari dissabte, aquesta fornícula ha aparegut cimentada després que els tècnics de la Diputació haguessin restaurat el conjunt, obres estrenades aquest juliol. L'abril, però, estava destapada. El grup municipal del PSC, a l'oposició, ja ha anunciat que demanarà que s'investiguin els fets.

Per defensar la seva teoria, ahir el govern de CiU va fer públiques unes fotos en què es veu aquest element reomplert de pedres en una data indeterminada de l'any 2007. La imatge correspon a una visita d'obres realitzada pel diputat de l'àrea de Cultura de la Diputació, Jordi Labòria, a la dreta, i el que en aquell moment era l'alcalde de Berga, Ramon Camps, entre altres persones. Just a sobre de Jordi Labòria s'hi veu la fornícula reomplerta amb trossos de pedres sense cimentar. L'executiu diu que "possiblement aquest forat donava per les dues bandes de l'església, la qual cosa apuntaria al fet que traspassava la paret d'una banda a l'altra i, per tant, resulta contradictori afirmar que es tracta d'una fornícula". D'altra banda, el govern local assegura que "en la memòria elaborada per la Diputació de Barcelona" -ens encarregat de restaurar el conjunt- "no s'esmenta en cap moment que hi hagués una fornícula". Així mateix, assegura que en un opuscle elaborat per l'ens provincial i que porta per títol "Restauració de les restes del castell i l'església de Sant Pere de Madrona (segles VII-XIII)", aquest element "també hi figura tapat" en una foto del juny d'enguany.