La fornícula a l'interior de l'església romànica de Sant Pere de Madrona ha estat tapada amb ciment. El fet ha generat malestar en l'àmbit de la preservació del patrimoni local.

En declaracions a aquest diari, l'alcalde de Berga ha admès que l'executiu local té coneixement d'aquest fet des del dia de sant Pere d'enguany, quan els tècnics de la Diputació van explicar les darreres actuacions de restauració realitzades. "Va ser llavors que una tècnica ens va fer evident que es podia haver produït aquest fet". Els tècnics van quedar perplexos en veure que s'havien fet modificacions després de la intervenció de restauració. Amb tot, el batlle berguedà ha matisat que "també cal dir que hi ha alguna versió que contradiu si allà hi havia una fornícula o no". Membres de l'ens provincial no s'ha volgut valorar el fet.

Els Amics del Romànic del Berguedà han assegurat, després d'assessorar-se amb arqueòlegs, historiadors, tècnics i estudiosos, que el pedaç cimentat és aquest element: "ens han afirmat i confirmat que és una fornícula". Les mateixes fonts han manifestat a aquest diari que condemnen "les modificacions i interpretacions lliures i consentides que s'han fet a Sant Pere de Madrona".

Per la seva banda, l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha exposat que el govern de la ciutat "sabem qui ha estat el responsable de l'actuació i a què va ser deguda", per bé que "tampoc no creiem que hi hagi hagut mala intenció en el fet", però no n'ha fet pública la identitat. El president de la corporació berguedana considera "greu" actuar sobre el patrimoni. "De fet, nosaltres sempre hem estat els primers interessats que s'actuï amb la màxima professionalitat i rigor possible, hi ha diverses actuacions que així ho avalen". El govern local pensa que es podrà actuar per restituir l'aspecte original de la fornícula. Com que existeixen indicis que en el temple hi podrien haver restes de pintures i en el futur caldrà actuar-hi per tal d'estudiar-les i veure si s'hi intervé, seria en aquest moment quan es repararia la fornícula que, avui per avui, continua tapada. Per fer-ho, el govern demanarà que Sant Pere de Madrona sigui declarat Bé Cultural d'Interpès Nacional (BCIN), tal com ja informar Regió7. Aquesta protecció garantirà poder obtenir ajudes per actuar i controlar més bé l'accés a l'església. El consistori, a més a més, vol que l'edifici formi part de les rutes guiades que ofereix el museu local.