Nou entrebanc per a l'enllaç de l'estació d'esquí municipal de Coll de Pal amb La Molina. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha aturat sine die les obres per construir el telecadira que ha d'unir aquestes dues estacions. L'ajornament d'aquest treball és a causa "del mal moment econòmic", segons han explicat a aquest diari fonts de l'ens públic català.

Aquesta obra té un cost de 2,3 milions d'euros, dels quals de moment quedaran per executar un milió d'euros. La suspensió temporal d'aquest treballs comportarà un endarreriment de la històrica proposta de connexió entre les dues estacions. El telecadira és una peça clau del projecte estratègic per treure de l'ostracisme l'estació municipal baganesa.

L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, ha fet palesa la seva "sorpresa" per aquesta decisió de FGC. "No s'entén gaire que s'aturin a mig fer aquestes feines", ha declarat, bo i matisant que no té cap voluntat de polemitzar amb l'administració catalana.

Calendari de prioritats

Fonts de FGC han explicat que aquesta obra s'ha aturat d'acord amb el calendari de prioritats que es va establir de comú acord amb els alcaldes de Bagà, Alp i les Toses el setembre passat (vegeu Regió7 del 7 de setembre). Sobre això, Nicolás Viso ha dit que en aquesta trobada es va establir un programa amb les quatre inversions principals per l'entorn esquiable de La Molina. Una d'aquestes era fer el telecadira esmentat. Amb tot, s'estava pendent d'establir un calendari d'execució en funció del pressupost de FGC i les subvencions que poguessin arribar. Viso no s'explica que s'hagi pogut suspendre l'actuació.

L'obra del telecadira consisteix a aprofitar el que en el seu dia s'utilitzava al cap de Comella de l'estació cerdana de La Molina, que va ser substituït per un de nou desembragable. El vell és el que s'estava muntant per fer la connexió amb Coll de Pal. Fonts de FGC han explicat que es va optar per aprofitar aquest telecadira ja que, pel seu estat, podria prestar un bon servei. A més, es va tenir en compten que un telecadira nou suposaria fer una inversió superior als 6 milions d'euros. L'alcalde de Bagà ha explicat que ja s'havien instal·lat quatre de les deu pilones que es podien muntar sense haver de menester un helicòpter. Aquesta part de l'actuació s'havia de realitzar de cara a la primavera del 2012. En aquest sentit, el dirigent baganès ha dit que "ja érem conscients que un cop muntada la part mecànica del telecadira l'obra no hauria estat acabada". Amb tot, ha dit que "sobta" que es puguin suspendre uns treballs en els quals ja s'estava treballant.

Actualment, els esquiadors poden accedir a l'estació baganesa pujant a la Tossa des de La Molina, agafant un telecadira i un teleesquí. Un cop allà, es pot anar cap a Coll de Pal per la pista Comabella. Tanmateix, això només és a l'abast dels esquiadors experts.