Tota la vida de Maria Casals ha transcorregut a Viladomiu Nou. Hi va néixer el 1936. És una de les persones que consideren que, a vegades, les històries que s'expliquen actualment sobre la vida a les colònies no corresponen del tot a la realitat que li va tocar viure. I és que afirma que al nucli no s'hi vivia malament. Això sí, assenyala que en els temps d'abans hi havia masclisme.

Les dones treballaven més que els homes a la colònia?

És molt difícil de contestar aquesta pregunta. Les dones no fèiem les mateixes tasques que els homes. D'aquesta manera és molt difícil fer comparatives sobre si nosaltres treballàvem més. Això sí, puc assegurar que les dones que fèiem la nostra tasca als telers treballàvem molt. Sobretot teníem molta feina a partir de quan es comença a parlar del nombre de productivitat. Nosaltres estàvem amb els telers i els nuadors. Quan érem joves sí que fèiem feines similars a les dels homes, perquè fèiem tasques de càrrega. Però no sé si hi havia discriminació envers els nois. Mai no vaig arriba a veure les seves nòmines.

I la casa com es vivia?

Els diumenges hi havia feina a la llar. I és que estava ben ocupada planxant, cosint... Bé, de fet quan érem molt joves ens ensenyaven a cosir. Això era molt important. Mentre les dones fèiem les feines de la llar, els homes anaven a caçar o potser al bar. Els diumenges a la tarda, a més, s'havia de sortir a passejar. Mantenir totes les feines de la llar costava. S'ha de reconèixer que abans la societat era molt masclista.

I el seu marit quines tasques de de la llar feia?

Bàsicament l'única tasca de la llar que feia era cuidar els nens. La veritat és que la societat ha canviat molt. Jo no em queixava perquè ja tenia assumit que havia de fer totes aquestes feines a casa meva.