Berga va crear i imposar la primera medalla d´or de la ciutat al dictador Francisco Franco un cop, l´1 de juliol del 1966. En canvi, li ha revocat la concessió dues vegades. La primera va ser per un acord del ple del 6 de març de l´any 2008 i la segona, aquest dijous, en la darrera sessió plenària. En la primera ocasió la proposta va ser una iniciativa de l´aleshores regidor no adscrit Josep Saña, exedil del PP. Van votar-hi a favor tots els grups municipals: CiU, PSC, la CUP i ERC. La segona ha estat aquesta setmana. Concretament dijous, quan en el darrer ple municipal la corporació va aprovar retirar de nou la distinció a proposta de la CUP sense que en cap moment ningú no s´adonés que ja s´havia fet fa quatre anys. Fonts de la CUP va admetre que els havia passat per alt. Aquest diari ho va detectar, ahir, repassant l´hemeroteca.

L´actual proposta la va fer la CUP, tal com ja va informar Regió7 dijous mateix. La formació independentista va presentar una moció en la qual proposava prendre tres acords: declarar persona non grata el rei d´Espanya; revocar l´acord de ple del 17 de juliol del 1962 pel qual es va decidir nomenar el Caudillo fill adoptiu de la ciutat i lliurar-li la medalla d´or (li va imposar l´aleshores alcalde Joan Noguera l´1 de juliol del 1966) i remetre l´acord a la Casa Reial per informar-los i alhora «exigir-los que gestionin amb la direcció general del Patrimoni de l´Estat el retorn immediat de la medalla d´or» esmentada.

Els tres regidors de la CUP van ser els únics que dijous van votar a favor de la seva moció. CiU i PSC, que el 2008 havien donat el seu sí a retirar la medalla de la ciutat lliurada al cap d´estat franquista, aquesta vegada es van abstenir. I el PP, que el 2008 no tenia representació, va votar-hi en contra.

CiU va argumentar que aquesta mena de mocions «no ens aporten res més que merder», segons l´alcaldem Juli Gendrau, que va matisar que tot i que «podria estar absolutament d´acord amb el que diu» la proposta, cal treballar per fer coses que tinguin una repercussió directa en la vida diària dels ciutadans, especialment en una època de crisi com l´actual. Amb aquestes paraules va argumentar la seva abstenció, que va ser clau per aprovar la proposta de la CUP. Gendrau va dir que CiU s´abstindrà a partir d´ara en les mocions que tinguin aquest àmbit general.

El PSC va demanar a la CUP que separés la moció en dues propostes: la que feia referència al rei i la de la medalla d´or per votar-les per separat. Els socialistes van recordar que enmig del cas de Banca Catalana, el 29 de maig del 1984, la corporació va aprovar un acord en el qual es titllava «d´infidels a Catalunya» els aleshores ministres Narcís Serra i Ernest Lluch, assassinat posteriorment per ETA. L´Ajuntament va anul·lar aquest acord el 4 de desembre de l´any 2000. Els socialistes van dir que estaven d´acord a demanar, si calia, la derogació de la monarquia, però per separat cada cosa. La CUP va mantenir la seva moció conjunta.

Finalment, el PP hi va votar en contra. El seu regidor Joan Antoni López Noguera va argumentar que trobava «fora de lloc declarar persona non grata» el rei. López no va referir-se a la medalla d´or que va imposar el seu avi, l´alcalde Joan Noguera, a Franco.