L'alcalde de Berga, Juli Gendrau (CiU), i l'exbatlle Ramon Camps (PSC) van declarar, ahir, al jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Berga per la querella presentada pel fiscal d'àrea de Manresa-Igualada, Ramon Menac, per un presumpte delicte de prevaricació. La fiscalia els acusa de no fer complir les condicions de la concessió del servei municipal de ràdio, tal com ja va avançar aquest diari el 15 d'abril.

Informació a fons a l'edició impresa

El cas neix d'una denúncia sobre incompliments del contracte que regula el servei de ràdio municipal

Els dos polítics són les úniques persones que la fiscalia acusa per possibles irregularitats en la concessió. Les va denunciar fa un any el periodista berguedà i aleshores representant d'Iniciatives Berguedanes de Comunicació SL, Jordi Simon que ha declinat pronunciar-se. El fiscal ha arxivat les diligències per possibles irregularitats a Jaume Fíguls, representant de la firma Bífidus Produccions SL, concessionària del servei.

Amb la querella de la fiscalia, la que fins ara havia estat una polèmica estrictament política al voltant de l'incompliment de la concessió del servei d'emissora municipal adquireix una nova dimensió en traslladar-se a l'àmbit penal. Caldrà esperar per veure les conseqüències que se'n poden derivar.

El principal incompliment de la concessió és que l'empresa que gestiona l'emissora, Bífidus Produccions SL, no ha pagat mai el cànon per la concessió, que és d'uns 1.300 euros mensuals. Així mateix tampoc no ha abonat mai des del novembre del 2005 les factures de "subministraments i lloguers". Així consta en l'acord adoptat pel ple del 29 de juliol de l'any 2010 a proposta del govern de CiU. El govern local va promoure la incoació d'un expedient per trencar el contracte de concessió administrativa de gestió i prestació de la ràdio municipal berguedana. Paradoxalment, el govern que ja presidia Juli Gendrau va deixar caducar l'expedient quan faltava menys d'un any per a la celebració de les eleccions municipals.

Els polítics es defensen

Tant Juli Gendrau com Ramon Camps han negat haver actuat fora de la llei en aquesta concessió. En declaracions a aquest diari, l'actual alcalde va afirmar, ahir, que "si algú ha actuat per defensar els interessos municipals hem estat nosaltres", en referència al govern de CiU. El batlle berguedà s'ha declarat "sorprès" per l'acusació de la fiscalia, una actuació que no s'esperava després d'haver declarat en el seu dia en aquestes diligències en qualitat de testimoni com Camps. Fruit d'aquestes declaracions, el fiscal ha acordat presentar una querella contra Juli Gendrau i Ramon Camps per un possible delicte de prevaricació (actuar tot i sabent la injustícia de l'acte: en aquest cas, no fer complir una concessió.

Finalment, Juli Gendrau ha manifestat que ha posat el cas en mans del seu advocats i que vol ser "molt caut".

Per la seva banda, l'alcalde anterior, Ramon Camps, en el mandat del qual es va convocar el concurs i aprovar la concessió d'aquest servei, considera que l'acusació de prevaricació que li fa la fiscalia "no té cap mena de base, el fiscal fa unes acusacions que no pot demostrar". Camps es refereix a la imputació que no hauria fet pagar el cànon del servei. "El fiscal diu que sent jo alcalde sabia que els concessionaris no pagaven i no és cert, ho vaig saber el juliol del 2010 quan el govern de llavors els va incoar un expedient" per aquest motiu.

L'exbatlle berguedà ha dit que en el moment en què es va fer la concessió, el 2005, el seu executiu va disposar de l'assessorament de la xarxa d'emissores locals de la Diputació de Barcelona. Per això creu que tècnicament tot es va fer de manera correcta. Pel que fa als aspectes administratius, ha assegurat que "el secretari els va considerar correctes".