La proposta de llei de la Patum preveu que la Generalitat pagui una tercera part del que costa organitzar aquesta celebració. L'Ajuntament de Berga que fins a l'actualitat assumeix gairebé al cent per cent el cost íntegre en solitari n'hi posaria una altra tercera part i la restant "serà aportada pel capital privat que hi estigui interessat".

Informació a fons a l'edició impresa

ACN/La nova llei busca garantir l'estabilitat dels elements declarats Patrimoni Cultural per la Unesco i assegurar un finançament estable per a la Patum, una vella reivindicació dels consecutius executius municipals de Berga. La comissió de Cultura i Llengua del Parlament ja es va reunir a Berga aquest mes de febrer per saber quines són les necessitats per garantir la pervivència de la festa.

Els punts centrals es basen en la protecció de la festa, en la garantia del seu finançament, la millora de la promoció i el foment de la investigació i la salvaguarda del patrimoni. A més, ha de garantir la conservació de les comparses i els seus elements, la protecció de la imatge, la música i l'ús de les marques registrades i la garantia del finançament. En aquest sentit, pel que fa al finançament, s'ha demanat que la Generalitat destini una partida específica al mecenatge de la Patum de com a mínim un 33% del pressupost de la festa i que hi hagi la recerca de mecenes que col·laborin econòmicament amb el finançament de la Patum.

La proposta que es presentarà ha estat elaborada conjuntament durant els darrers mesos pels serveis jurídics de l'Ajuntament i el Patronat Municipal de La Patum. En aquest sentit, el grup municipal del PSC i el de la CUP han lamentat que l'equip de govern de CiU no els hagi tingut en compte per informar-los i consensuar la proposta de llei de la Patum.