Uns 150 nens d'entre quatre i tretze anys han fet el tradicional assaig de Patum Infantil a la residència Les Germanetes de Berga. Sergi Montaner, coordinador i nét de la persona que va idear la Patum Infantil, ha subratllat a l'ACN que aquest acte representa "molt més que un simple assaig, és una manera d'apropar la Patum als avis que l'han viscuda durant tants anys a la plaça". "A la nostra gent gran els hi devem aquesta festa. Ells ens han donat aquest llegat", ha explicat. Per als avis, poder tornar a veure la Patum és "una gran alegria". La majoria són de Berga i molts han viscut sempre la festa, però l'edat ja no els permet anar a la plaça. "Allò és per al jovent", ha assegurat un d'ells.

Amb un cartell on s'hi podia llegir 'Benvinguts Patumaires', els avis de la residència 'Nostra Senyora de Queralt' de Berga han rebut els més de 150 nens que aquest any participen a la Patum Infantil. Segons el seu coordinador, Sergi Montaner, per als infants, tenir l'oportunitat d'acostar la festa als avis és "una manera especial de viure la Patum". "Un 'xupito' de la festa", ha assegurat.

Segons Montaner, la Patum Infantil no només és "una escola de patumaires", sinó que també realitza una funció social. En aquest sentit, el coordinador de la Patum Infantil ha explicat que portar la Patum a la residència és una manera d'agrair als avis "el llegat que ens han deixat".

Els nens que participen a la Patum Infantil porten gairebé dues setmanes assajant els salts. Aquest dijous han fet una de les darreres proves abans de saltar a la plaça de Sant Pere el proper 7 de juny. Segons Montaner, aquest "tast de Patum" els permet saber darrera de quina comparsa van i fer els tirabols.

"És una alegria enorme tornar a viure la Patum"

La Maria Àngels Santamaria només fa tres mesos que viu a la residència. De jove, sempre havia anat a veure la Patum, i aquest dijous l'ha pogut tornar a viure de la mà dels més petits. "Per als iaios és una alegria enorme tornar a viure la festa", ha explicat.

Segons Montaner, els més petits viuen aquest assaig "amb molta il·lusió i seriosament". "Estan contents de poder saltar davant dels més grans", ha explicat. L'Eudald Feliu és la primera vegada que participa a la Patum Infantil i portarà les maces. "Una mena de pal amb una rodona que porta foc", ha explicat. Tot i portar fuets, l'Eudald ha assegurat que no té cap por al foc.

Pioners en seguretat

Aquesta Patum serà la primera amb la directiva europea del foc en vigor. La nova normativa sobre l'ús de material pirotècnic pretenia ser molt estricte i, entre les mesures, contemplava allunyar d'elements pirotècnics els menors de 12 anys, la qual cosa hagués perjudicat la Patum infantil.

El text definitiu d'aquesta normativa va tenir en compte les al·legacions presentades per diferents col·lectius de festes de foc de Catalunya i, per aquest motiu, es poden celebrar sense afectacions. Tot i això, per adaptar-se a la directiva, és obligat que diverses persones tinguin el carnet de manipulador d'expert en explosius. En el cas dels nens, s'ha optat perquè tots els infants que participin en una comparsa de foc i els acompanyants de ple assisteixin a una sessió formativa. Montaner ha explicat que, tot i que no està d'acord amb la normativa, sí que cal apostar per la seguretat dels nens. "Son el nostre bé més preuat", ha destacat.

Sergi Montaner ha subratllat que la Patum Infantil sempre ha estat pionera en temes de prevenció i seguretat. En aquest sentit, des de fa anys ja han anat introduint elements de protecció. A més, es van fer ignífugues totes les peces que tenen a veure amb el foc i es va establir un perímetre de seguretat a l'hora de fer els assajos, entre altres mesures.