El so estrident de la gralla dóna el tret de sortida a la festa i un pilar humà vestit de color blau avança unit cap al balcó de l'ajuntament. Aquesta és l'escena que es va viure ahir a la tarda, a la plaça de Sant Pere de Berga, plena de gom a gom, en el bateig de la seva colla castellera.

Aquesta cerimònia és un ritual tradicional en el món dels castellers, és el dia oficial en què una colla llueix per primer cop el color de camisa i l'escut que l'identificarà sempre més; així doncs, ahir els de Berga van iniciar la seva trajectòria castellera amb la camisa blava presentant-se a la plaça emblemàtica de la ciutat, la de Sant Pere. La diada va gaudir amb la presència de la Colla Castellera de Solsona (camisa groga) i la Colla Castellera de Sabadell (la camisa verda). En total eren 400 castellers.

El bateig començà amb la càrrega d'un "pilar caminat" per part dels de Sabadell, seguits pels de Solsona i finalment per la colla amfitriona -totes tres colles bullien d'eufòria. Tot seguit va prosseguir l'exhibició a través de tres rondes, en les quals cada grup va oferir el seu millor repertori: els de la camisa blava van inaugurar el bateig amb la descàrrega d'un quatre de sis, farcit de nervis i emoció. A la pinya es respirava concentració, els de Berga formaven tots junts una base humana sòlida per aixecar el seu primer castell. Braços i mans s'agafaven amb força per suportar tot el pes de l'arquitectura castellera: els que feien pinya van donar pas als segons, seguit dels terços, i els més menuts es van enfilar a les alçades dels balcons de la plaça per coronar el castell i deixar que l'enxaneta aixequés el braç.

Després del tret de sortida berguedà, els de Solsona van descarregar un cinc de sis i els de Sabadell un quatre de set amb pilar.

En la segona ronda els de Berga van optar per un tres de sis, i la colla de Solsona i els Saballuts, un tres de sis aixecat per sota i un cinc de set, respectivament.

A la última ronda, els reptes van aflorar: la Colla Castellera de Berga va descarregar per primer cop (públicament) un quatre de sis amb pilar, posant punt i final així, al seu bateig. Els Saballuts van optar per un quatre de set, i els de Solsona van apostar fort en provar un quatre de set (sent colla de sis) tot i no poder-lo acabar de descarregar. Finalment els aplaudiments i l'emoció van vessar a la plaça en vista de l'èxit de la celebració, i els crits de "ja som castellers" de la colla de Berga van eixordar tots els racons de Sant Pere. El bateig va acabar amb l'aixecada de castells espontanis per part de les tres colles, destacant quatre pilars de quatre de les noies de la Colla de Berga.

El cap de colla dels Castellers de Berga, Ramon Prat, valora positivament la diada i afronta amb força el futur de la colla.

Què significa per a vosaltres aquest bateig? Com et sents?

Ara mateix estic eufòric, el bateig de la nostra colla significa haver aconseguit el primer objectiu de tota colla: entrar a formar part oficialment del món casteller i estrenar l'escut i la camisa que t'identificarà sempre més. Estem vivint un somni, i això sols és el començament, a més a més, es respira un ambient de pinya, vital, de companyarisme i un treball en equip molt enriquidor.

Quins són els teus objectius com a cap de colla?

Personalment no m'he plantejat cap repte, el nostre objectiu és seguir treballant per millorar i superar-nos dia a dia. Pensa que si les coses continuen rotllant tal i com ho han fet fins ara, aquesta colla arribarà on vulgui.

Avui heu aconseguit descarregar un quatre de sis, un tres de sis, i un quatre de sis amb pilar, quin ha estat el més difícil d'aixecar i el que us ha plantejat més dificultats?

Sense dubte el quatre de sis amb pilar, el bateig ha estat el primer cop que l'hem descarregat. Malgrat que les proves havien anat bé, no sabíem com ens en sortiríem en directe, i ara puc dir que ha estat un èxit.

Tindrem actuacions dels castellers de Berga aquest estiu?

Tenim previst ser al Pi de les Tres Branques, i després ja ens començaríem a preparar per a la segona part de la temporada.