L'equip de govern de CiU de Puig-reig aposta per acabar l'edifici de la biblioteca enguany. Així podria traslladar aquest equipament de les seves actuals instal·lacions a la plaça Nova. Per fer-ho possible aquest any, l'executiu hi invertirà mig milió d'euros, una quantitat que prové totalment de les ajudes Xarxa que atorga la Diputació de Barcelona. Aquesta és la gran obra que s'ha inclòs en el pressupost per a enguany, que es va aprovar en el ple de dijous a la nit.

El 14 de maig de l'any 2010, l'aleshores President de la Generalitat, José Montilla, inaugurava les instal·lacions de l'edifici que acull l'escola bressol municipal L'Estel als baixos. L'obra, que va costar 1,6 milions d'euros, va incloure condicionar el pis superior per construir-hi, en el futur, la nova biblioteca. El projete global tenia un cost d'aproximadament 2,5 milions d'euros. Per tant, falta per executar obra per valor d'uns 900.000 euros corresponents al cost de fer la nova biblioteca. Tanmateix, i a causa de la greu crisi, el projecte es retallarà fins al mig milió d'euros i amb aquests diners s'haurà de condicionar l'espai. Com que l'estructura ja està acabada, ara faltarà fer els tancaments i acabar els interiors. Així ho ha explicat a aquest diari l'alcalde de Puig-reig, Toni Clement. "Ara s'està refent el projecte, es retalla perquè es pugui acabar" amb el mig milió d'euros de què es disposarà. Així, si en el projecte inicial es preveia destinar-hi una superfície de 1.000 metres quadrats, ara serà menor, concretament de 800. Això comportarà que no es farà l'arxiu que hi havia previst, segons ha comentat el batlle. Aquest mig milió d'euros tampoc no arribarà per moblar l'immoble ni per comprar els llibres necessaris. L'alcalde ha dit que aquest darrer capítol, l'utillatge i els llibres, poden costar uns 200.000 euros més. L'executiu ja ha iniciat les gestions per mirar com aconsegueix aquests diners. Clement ha explicat que s'intentarà que arribin a través del programa d'ajudes de la Generalitat del Pla Únic d'Obres i Serveis (Puosc). La previsió del govern local és que els treballs puguin estar enllestits "per anar bé el novembre". Un cop es tingui el mobiliari ja es podrà obrir al públic.

La biblioteca és un equipament que té una llarga tradició al poble. La primera es va inaugurar el 13 de novembre de l'any 1955 i era ubicava a la plaça de la Creu. No va ser fins a la dècada dels 90 que es va traslladar a les instal·lacions que ocupa ara a la plaça Nova. Es va inaugurar l'11 de setembre del 1996, però li manca espai i, en estar situada sota una plaça, té problemes d'humitat.

El capítol d'inversions és de 715.000 euros. La segona més important són els 85.000 euros per fer la millora dels jardins de cal Pons. L'import del pressupost aprovat al ple és de 4,3 milions d'euros, el 5,9% més que el del 2012. Hi van votar a favor el govern de CiU i el PSC, i en contra ERC i IP.