Els trenta-un municipis del Berguedà rebran 6,5 milions d'euros corresponents a les ajudes del programa Xarxa per al període 2012-2015. Així ho preveu el vicepresident tercer i responsable de l'àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Joaquim Ferrer. Ahir es va reunir amb onze alcaldes de municipis berguedans per acabar de decidir les actuacions que s'inclouran en aquestes ajudes i dins de quines anualitats es podran dur a terme.

El responsable de l'àrea de Territori i Sostenibilitat va assegurar que tot i que encara no saben exactament quin serà el volum final de les ajudes del programa Xarxa, calcula que se situarà en els 6,5 milions d'euros. Va exposar que és una xifra que segurament no s'allunyarà gaire de l'import que es va atorgar als consistoris berguedans en l'anterior pla Xarxa. Joaquim Ferrer va voler destacar aquest fet atès el context de recessió econòmica que està provocant importants retallades.

La majoria dels diners de les ajudes d'aquest pla es destinaran a actuacions de manteniment o rehabilitació o a fer possible intervencions de millora d'eficiència energètica per tal que els serveis públics dels municipis locals siguin més sostenibles i nets.

Joaquim Ferrer acompanyat del vicepresident primer i alcalde de Cercs Ferran Civil, van presidir les anomenades meses de concertació. Aquestes taules són l'instrument a través del qual la Diputació de Barcelona "contrasta les necessitats expressades i prioritzades pels municipis, en el marc de les actuacions del pla Xarxa de Governs Locals 2012-2015, amb els recursos i criteris de la corporació". L'objectiu d'aquestes reunions "és obtenir els recursos tècnics, econòmics i materials que necessiten aquests municipis per a prestar els seus serveis o realitzar diferents actuacions". Les reunions es van fer a les dependències del Consell Comarcal del Berguedà. Fins ahir els dirigents de l'ens provincial s'han reunit amb 24 alcaldes . Els que falten es convocaran els propers dies. Es trobaran amb els representants de l'ens provincial per lligar les seves ajudes.