El govern de CiU de Gironella vol començar a construir la biblioteca dins d'aquest any "si tot va bé". Així ho ha explicat l'alcalde, David Font. L'obra ha de permetre que la vila deixi de ser un dels tres municipis de Catalunya que pel seu nombre d'habitants (més de 5.000) hauria de tenir una biblioteca municipal d'acord amb la llei de Bases de Règim Local i encara no en té. Hi ha una biblioteca, però és la de l'institut, que dóna el servei que pot a la població en general.

La construcció de la biblioteca ha esdevingut l'obra central d'aquest mandat. L'actuació valdrà 1,8 milions amb mobiliari, i sense 1,5 milions d'euros. En aquest cas els mobles s'haurien de pagar a part. A hores d'ara, el consistori té confirmada la concessió d'una ajuda de 525.000 euros dins del pla Xarxa de la Diputació de Barcelona per al 2014. A més ha demanat un ajut de 500.000 euros, el màxim que podia demanar al Pla Únic d'Obres i Serveis (Puosc) de la Generalitat. El Govern català encara no ha resolt quines ajudes donarà de les que s'han sol·licitat. El consistori també estudia la possibilitat de destinar els 173.000 euros de subvencions que el pla del Govern dóna per fer manteniment i conservació a aquesta actuació. La resta de diners que faltin per completar l'obra s'obtindran a través de fons propis. L'alcalde no ha pogut concretar-ne la quantitat perquè està pendent de conèixer el resultat del tancament de l'exercici econòmic del 2012.

La biblioteca tindrà 2 plantes i 1.000 metres quadrats construïts. S'erigirà en un solar que hi ha a tocar de l'IES Pere Fontdevila. Es tracta d'un sòl que és de propietat privada. El govern local està a punt de tancar una cessió d'aquests terrenys i també està en dansa la tramitació per requalificar la part del solar on es farà. Es tracta d'uns terrenys que eren catalogats com a parcs i jardins i se'n requalifica una part com a equipaments per poder-hi construir la biblioteca.

David Font ha dit que ja van començar a treballar en la planificació d'aquest projecte a final del mandat passat i que per això les gestions estan ben encarrilades. Per això ha dit que per poc que puguin, volen mirar de començar els treballs dins d'aquest any. L'objectiu del govern de Gironella és començar i acabar aquest nou equipament dins d'aquest mandat, que s'acaba el 2015. En breu es preveu que s'iniciï la redacció del projecte executiu.