La sorpresa que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Berga havia anunciat per a aquests dies es va desvelar ahir a la Patum de lluïment, en què la colla dels nans nous va dedicar el salt a la memòria del seu company Josep Maria Arribas, mort l'any passat.

Ahir, un dels símbols més emblemàtics i estimats de la ciutat i de la Patum, l'àliga, es va posar al coll un mocador groc amb una estelada vermella. Tota una declaració d'intencions d'una icona de la voluntat popular malgrat exhibir al cap la corona ducal. Un cop li van haver acabat de col·locar el nou complement, Moisès Segado, membre de la colla de l'àliga, deia a aquest diari que aquest gest explicita la voluntat d'exercir el dret a l'autodeterminació del poble i que "no ens trepitgin més, si us plau". Segado deia somrient que fins ara l'àliga "duia l'estelada al cor" i ahir va fer visible els seus sentiments. És previst que l'àliga llueixi aquesta estelada durant tots els salts de la Patum. "Si ens aguanta el mocador sí".

Un home que generalment ja exhibeix un somriure perenne al seu rostre ahir el va multiplicar en el moment de veure com posaven l'estelada al coll de l'àliga. Es tracta de Lluís Ballús, responsable de la secció local de l'ANC. "La Patum és del poble i el poble vol això", deia mostrant el gran mocador estelat. " La corona ducal dius?", demanava a la cronista. "És una nostàlgia però és història i tampoc l'hem de defugir", comentava amb sornegueria. Ballús, ja sense ironia, assegurava que "estem molt satisfets pel ressò que està tenint en la comparseria" la proposta de l'ANC de lluir símbols independentistes. "Teníem una certa recança perquè la Patum és molt especial i cada comparsa és un món i cadascun de cada comparsa n'és un altre. Ens vam dir que ho faríem d'una forma tranquil·la i pensant que si anava bé fantàstic i, si no, doncs, mira, no. I ha anat molt bé. Diria que el 90% i molt llarg de les comparses s'han afegit al tema i també els músics, tothom". El cert és que en la Patum de lluïment d'ahir es van veure més estelades grogues que dimecres.

Si les insígnies sobiranistes eren ben visibles entre els membres de la comparseria i alguna comparsa, ho era menys la nova mà esquerra que lluïa el gegant vell. Aquesta extremitat va rebre en la passada de dimecres, es va trencar tres dits, segons van explicar Jordi Camps i Gemma Rodríguez. Això va obligar a fer servir la rèplica d'aquesta mà feta enguany. També es va haver d'adobar el cap de la guita gran, que va resultar amb desperfectes al cap en caure a terra dimecres. El tabaler va estrenar un escambell de fusta per recolzar-hi el tabal a l'empostissat des d'on marca el ritme de la vida a Berga per Patum.