Ha costat però al final, el Berguedà disposa d'un ens que aglutini els fins ara dispersos consorcis de promoció turística de la comarca. Ahir, es va fer la presentació i la primera assemblea de la flamant Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB) fruit de la reconversió del Consorci de Formació i d'Iniciatives Cercs-Berguedà, el Consorci de Turisme de l'Alt Berguedà i el Consorci del Parc Fluvial del Llobregat tal i com ja ha anat informat aquest diari.

L'ADB del Berguedà neix de la necessitat d'optimitzar els recursos en temps de crisi. La Diputació que en el seu dia va impulsar la creació dels dos consorcis turístics hi havia reduït dràsticament la seva aportació que era la principal font de finançament i havia instat a avançar cap a un model unificat. I el CFI que va néixer de la crisi de la mineria ha esdevingut el pal de paller del nou ens.

El Berguedà disposa de la segona agència d'aquestes característiques de la província de Barcelona segons va explicar el delegat del Govern a la Catalunya central, Juli Gendrau. L'ens s'ocuparà de la promoció econòmica de la comarca inclosa la dels ajuntaments berguedans que en formen part majoritàriament. Segons va puntualitzar el president de l'ADB i del Consell, Sergi Roca hi seran 30 del 31 consistoris berguedans. No hi és Olvan perquè no ha respost la invitació de l'ADB, segons va assegurar Roca. També hi són com ja era previst l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, la Cambra de Comerç, l'Associació Comarcal d'Empresaris i el sindicat UGT. El consistori hi aporten 100.000 euros, el Consell 20.000, la Cambra de Comerç 4.000 igual que l'Aceb, els hostalers 1.200 i el sindicat UGT 500. Encara queden incògnites per resoldre com els llocs de treball que es perdran.