Dinamitzar l'economia del municipi i atraure un turisme interessat en les pràctiques esportives a la muntanya. Aquest és l'objectiu de la posada en marxa de l'Espai Actiu Vallcebre, que es va presentar ahir en societat. Un espai regulat a l'aire lliure amb els accessos controlats que permet la pràctica d'esports de risc de muntanya gràcies a la senyalització de tres vies ferrades, al reequipament del torrent del Forat Negre per al descens de barranc, i a l'obertura d'unes vies destinades a escola d'escalada. A banda, s'han obert i senyalitzat diversos senders en aquest mateix espai.

L'Ajuntament de Vallcebre fa sis anys que treballa en aquest projecte, que s'ha dut a terme gràcies a la bona predisposició dels propietaris d'aquests terrenys i a la implicació de les diverses institucions. El cost total ha estat de 100.000 euros. El tinent d'alcalde de la localitat, Jordi Lapuente, assegura que es tracta d'un "projecte pioner de referència a tot l'estat", ja que es tracta d'unes instal·lacions legalitzades i de titularitat pública "per les quals s'ha dissenyat un protocol de seguretat i un pla de manteniment específic per assegurar l'estat de conservació durant els propers anys, garantint la seguretat dels usuaris".

Segons Lapuente, l'objectiu és convertir el municipi i la comarca en un punt de referència per a la pràctica d'aquests esports, per fer front a la pèrdua de la mineria i el tèxtil. "Per això està obert a tots els nivells, des d'iniciats a professionals i amb l'objectiu que sigui un primer punt de partida", diu.

L'empresa gestora de les instal·lacions, Cercle Aventura, garantirà la seguretat i llogarà el material necessari per a la realització de les diverses activitats. A banda, també serà l'encarregada de gestionar l'oficina de turisme municipal. L'espai estarà obert durant tot l'any amb reserva prèvia.