L

ogos Berguedà obrirà les seves portes al públic, el dissabte 24 d'agost, a l'Ametlla de Merola (Puig-reig). L'oferta del centre combina gastronomia, cultura i serveis turístics i holístics. L'impulsa l'emprenedora berguedana Virginia Parramon, que enmig d'una època de crisi hi ha esmerçat una inversió de 500.000 euros. Per què ara? "Sóc del Berguedà i me l'estimo. Penso que té molt potencial i ara és el seu moment", ja que està convençuda que la recessió farà créixer el turisme de proximitat.

L'edifici que acull aquesta iniciativa multidisciplinària és el de les Noies, on antany s'allotjaven les dones que venien de les cases de pagès de la rodalia a treballar a la fàbrica de la colònia. S'estaven al pis de dalt. On hi haurà el centre, a la planta baixa hi havia hagut l'escola. Es tracta d'un espai de 300 metres quadrats (100 metres més al soterrani) que esdevindrà un restaurant especialitzat en productes de proximitat i vins exclusivament de Catalunya. A més, es distingirà per oferir una àmplia varietat de plats de la Mediterrània. També s'hi trobaran menús per a persones vegetarianes o celíaques, una llibreria especialitzada en temàtica berguedana, una sala de conferències però també per fer-hi recitals de poesia. En aquest àmbit i també en el musical es tindrà la col·laboració de Miquel Desclot. També s'hi farà dansa, concerts, exposicions, xerrades, tallers i projeccions. Al setembre es faran dos sopars temàtics dedicats a les òperes Carmen i La Traviata amb presentació de la mateixa Virginia Parramon, que ha estat soprano lírica i és l'esposa del músic i també berguedà Josep Pons. Es farà un comentari de les obres, es projectaran i posteriorment hi haurà un sopar inspirat en les òperes. L'espai acollirà en el futur activitats holístiques, espirituals i teràpies de polaritat.

Logos Berguedà també reconeixerà la tasca de berguedans il·lustres, cada any un. El primer serà l'escriptor i mossèn Climent Forner. De cara al futur, Parramon projecta muntar fires al carrers de l'Ametlla centrades en la gastronomia i els productes berguedans. També s'oferiran activitats per a la quitxalla, marxandatge centrat en temàtica berguedana i s'oferiran rutes guiades al Berguedà. En cartera hi ha desenvolupar altres activitats relacionades amb les arts escèniques aprofitant la proximitat del teatre. De moment es posa en marxa el restaurant i l'espai per a la quitxalla que acollirà tallers els caps de setmana al matí.

Entre setmana, el restaurant obrirà als migdies. Els divendres, i els dissabtes oferirà dinars i esmorzars, i els diumenges introdueix un concepte de restauració innovador a casa nostra que és important del món anglosaxó: el brunch, un híbrid entre un esmorzar i un dinar que es podrà prendre de les 12 a les 6 de la tarda. El centre també té un obrador propi i així es farà la seva pròpia pastisseria.

"Tot el que m'interessa"

Quan es demana a Virgina Parramon on s'ha inspirat per crear un model de negoci com aquest té la resposta ben clara. "Aquest projecte és tot el que que jo sóc, és tot el que a mi m'interessa, tot el que he fet a la vida. Tinc la sensació que m'he estat preparant tota la vida per fer això. Tota la meva experiència, absolutament tot, quedarà plasmat en aquest projecte" somriu.

I què n'espera? "Per a mi seria un èxit si aquest projecte aconsegueix autofinançar-se. Aquest centre no és per enriquir-me", ja que es tracta d'una iniciativa a deu anys vista. Dimecres, dijous i divendres que ve es faran tres presentacions de l'espai.