El restaurant La Cabana de Berga acull demà, divendres, un sopar solidari a partir de les 9 del vespre. La cita servirà per fer la subhasta d'obres d'art creades per les anomenades parelles artístiques, formades per una persona que té una patologia mental i un artista berguedà.

Tal com ja va informar aquest diari al seu dia s'han creat un total de catorze parelles, que han realitzat el mateix nombre d'obres, entre quadres, fotos, ceràmiques i escultures. El preu de sortida de cada obra és de 50 euros. Els diners que es recullin serviran per ajudar a impulsar la segona edició del projecte de les parelles artístiques de cara al 2014.

Després de la subhasta, i com a cloenda del projecte, se celebrarà en el mateix restaurant un sopar solidari. Manela Quesada, presidenta de Salut Mental Associació de Familiars i Amics (ASFAM), ha recalcat que els actes "són oberts a tothom", tant a nivell particular com a entitats o empreses "que vulguin contribuir a la normalització i integració de les persones amb trastorn de salut mental". El preu del sopar és de 20 euros.

La coordinadora del servei de Salut Mental del Berguedà, la doctora Ángeles Foz, ha destacat que "l'art té importància per plasmar emocions i sentiments de l'ésser humà", i que el fet de poder-los expressar "millora el sentiment d'autoestima" dels malalts mentals. Aquest col·lectiu ha de fer un doble esforç. D'una banda, per superar la pròpia malaltia. I d'altra banda, sobreposar-se a la "discriminació i els perjudicis, l'estigma social" que arrosseguen aquestes patologies, un fet que "genera patiment i empitjora la malaltia del pacient", ha dit Foz.

El novembre es faran més actes per tal de commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental "amb l'objectiu d'informar, generar consciència social i reduir l'estigma que limita els drets i les possibilitats reals de recuperació de les persones afectades".

En l'organització dels actes de commemoració del Dia de la Salut Mental al Berguedà hi participen l'ASFAM, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, els Serveis de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús del Berguedà, Grup Horitzó i la Fundació Doctor Trueta.