L'edifici del Centre d'Atenció Turística (CAT) de Berga continua tancat i no hi ha cap previsió d'obertura a curt termini. Els agents socials de la comarca consultats per aquest diari reclamen que es tregui rendiment a aquest equipament, construït el 2011 pel govern del tripartit i que no ha tingut cap ús des de llavors. Una inversió de 900.000 euros que de moment no ha revertit al territori i una patata calenta que ara han de gestionar els ajuntaments dels municipis que en tenen algun, com és el cas de Berga.

El consistori berguedà ja n'ha hagut de pagar una part (300.000 euros), a banda de cedir els terrenys per a la seva construcció. Com ja ha explicat aquest diari, tampoc no s'han fet les obres per portar-hi els serveis bàsics necessaris perquè pugui funcionar, com l'aigua i la llum. Una subvenció dins el pla de Xarxa de Governs Locals 2012-2015 permetrà a l'Ajuntament fer l'actuació, però, segons fonts municipals, encara no s'ha previst quan. En espera de les obres i també de la decisió de l'Ajuntament, hi ha un grup d'emprenedors locals que han presentat un projecte per donar vida a l'espai. Però, de moment, l'edifici continua tancat.

És per això que representants del sector del turisme, empresaris i també polítics creuen que cal fer alguna cosa i donar un ús definitiu a l'equipament. De totes maneres, tots afirmen que l'edifici no era necessari i que el projecte no està realitzat amb les condicions òptimes per poder funcionar com a centre turístic, i fins i tot alguns consideren que s'ha fet un mal ús dels diners públics.

Una de les opinions recollides és la de Toni Barat, president de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, que assegura que "abans de néixer ja no vèiem bé aquest projecte i creiem que no s'hauria d'haver construït en aquest emplaçament". Encara que pensa que "és una inversió malgastada, perquè els diners s'haurien pogut aprofitar per a campanyes de promoció turística de la ciutat i de la comarca", considera que "ara ja està fet i s'ha de mirar de treure-hi el màxim de rendiment possible". Sobre les diverses possibilitats d'ús, Barat creu que "una de les millors opcions seria que l'edifici es convertís en una oficina de turisme i centralitzar-hi tots els serveis". De totes maneres, creu que és "un maldecap per a l'Ajuntament" i que "costarà trobar-hi alguna solució".

El president de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), Josep Fígols, considera que "cal trobar-li alguna utilitat, però abans és necessari un projecte ben pensat perquè pugui funcionar". D'altra banda, assegura que "un equipament d'aquestes característiques tancat a l'entrada centre de Berga dóna molt mala imatge a la ciutat". Tot i que valora negativament la construcció del centre, diu que "cal ser realistes i amortitzar el que ja tenim. No podem fer marxa enrere". Creu que una de les millors opcions és obrir-lo al turisme, i "pot anar relacionat amb el desdoblament de la carretera de Berga a Bagà i la modificació que s'haurà de fer als accessos de la zona centre de la ciutat".

El conseller de Turisme del Berguedà, Vicenç Linares, assegura que "el projecte va néixer molt malalt, i ara és l'Ajuntament a qui li recau el mort". No obstant això, creu que "una sortida seria fer una concessió a particulars perquè ho puguin explotar i treure'n rendiment", tot i que ho veu "complicat tenint en compte la seva mala col·locació".