El creador de la iniciativa Gallines per a Tothom que promou el lloguer i pupil·latge d'aquests animals amb dret a recollir mitja dotzena d'ous a la setmana per sis euros al mes amplia el negoci. Des d'avui mateix, el berguedà Joan Boixader ofereix la possibilitat de visitar el galliner a qualsevol persona sigui o no titular d'una gallina de lloguer.

El preu de la visita és d'1 euro per cada infant i mig euro per als adults. En aquest cas el preu és més alt per a la quitxalla perquè és a qui està adreçada l'oferta. De fet, són els que més xalen amb la possibilitat de tenir cura d'una gallina, d'entrar al galliner i de preparar-los el menjar. A partir d'avui aquesta possibilitat també s'obre a la ciutadania en general i ja no estarà restringida només als que tenen gallines llogades.

Així doncs, els pares que vulguin visitar el galliner han de saber que la mainada també podrà preparar el menjar d'aquestes bestioles que, segons explica Boixader, tant agraden a la canalla. Els podran trinxar el pa sec, barrejar-lo amb aigua per estovar-lo "i fer pastetes" i amalgamar-ho amb blat de moro i restes d'hortalisses i verdures. Les gallines de cal Planeret, la masia d'Olvan on té el corral Joan Boixader, estan molt ben alimentades i creixen "grans i fortes", assenyala el seu cofoi propietari.

A més de visitar el galliner i de preparar el menjar a les inquilines, el nou servei permetrà comprar ous per unitats amb una sola condició: que n'hi hagi. I és que des que aquest diari es va fer ressò el mes passat del negoci de manteniment i pupil·latge de gallines impulsat per Joan Boixader, el ressò mediàtic ha estat molt notable. I això ha ajudat que ja tingui totes les gallines que pot tenir llogades ocupades. En té 24 que són les que legalment pot tenir per a consum propi. D'aquestes n'ha posat a lloguer 15 per tal de garantir que hi haurà prou producció d'ous per a tothom. Cal tenir en compte que les gallines estan creixent perquè fa poc mesos que les va comprar i que quan fa fred ponen menys.

Tal com va explicar aquest diari el mes passat, cada llogater té dret, a més de batejar l'animal, a mitja dotzena d'ous per setmana. Ara bé, si en sobren, els visitants podran comprar-los per unitats a 25 cèntims d'euro cadascun. El contracte de lloguer ha de ser per un període mínim de tres mesos.

Fa pocs temps que Joan Boixader té 24 gallines, i en canvi ja se'l coneix com "el Joan de les gallines". Ho explica per posar de manifest el pes que ha agafat aquesta iniciativa que ha posat en marxa inicialment amb l'únic objectiu d'aprofitar una quadra buida. Perquè professionalment ell no viu d'això, ja que fa dues dècades que és conductor d'ambulàncies. Tanmateix, la bona acollida de la seva proposta fa que estigui valorant la possibilitat de crear franquícies per exportar aquest nou model de negoci a d'altres pobles ara per ara del Berguedà.